15 Σεπ 2011

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το μωρό μας έχει αφυδατωθεί;

Ένα μωρό που είναι δραστήριο, θηλάζει με όρεξη και ξυπνά μόνο του για να θηλάσει, αποκλείεται να έχει αφυδατωθεί. Ένα μωρό που ουρεί συχνά (κάθε 3-4 ώρες) και έχει συχνές κενώσεις, προφανώς λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος.

Ορισμένα γνωρίσματα αφυδάτωσης στα μεγαλύτερα παιδιά, όπως η παρουσία ή απουσία δακρύων, καθώς και ο βαθμός υγρασίας στο στόμα, είναι είτε ανακριβή είτε δυσδιάκριτα στα νεογέννητα. Η κλινική αξιολόγηση της αφυδάτωσης στα νεογέννητα αποτελεί πραγματική πρόκληση και τέχνη.


Ένα αφυδατωμένο και πεινασμένο βρέφος χρειάζεται επιπλέον υγρά και τροφή. Η εξασφάλισή τους επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Συχνά, είναι μια εμπειρία που συνοδεύεται από συναισθηματική φόρτιση, καθώς, αν θηλάζετε, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αποτυχίας.

Συνιστάται να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού σε θέματα θηλασμού, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Το βρέφος θα πρέπει να λαμβάνει μητρικό γάλα (αν αυτό είναι δυνατόν) ή φόρμουλα από μπιμπερό ή θήλαστρο.

Θεραπεία για το Σύνδρομο Down;


Θεραπεία για το Σύνδρομο Down; Είναι ποτέ δυνατόν; Μάλλον είναι, υπόσχεται η φαρμακευτική εταιρεία Roche η οποία θα δοκιμάσει ένα νέο φάρμακο το οποίο θα έχει ως στόχο, σύμφωνα με την εταιρεία, να βελτιώσει τα γνωστικά ελλείματα αλλά και τη διαταραχή συμπεριφοράς στα άτομα με σύνδρομο Down.

Η εταιρεία πήρε το πράσινο φως για να ξεκινήσει την φάση 1 της έρευνας για το συγκεκριμένο φάρμακο. Μια φάση που στόχο έχει να διερευνήσει αν η ουσία είναι ασφαλής για χρήση από τον άνθρωπο αλλά και αν είναι επίσης ανεκτή.

Το να ενδυναμώσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες όπως τη γνωστική αλλά και τη χρήση και κατανοήση της γλώσσας σε άτομα με Σύνδρομο Down πράγματι δίνει μια υπόσχεση, να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να διάγουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει από το να βελτιώσει την ικανότητα τους να κάνουν καθημερινά πράγματα όπως το να βρουν ένα διαμέρισμα να νοικιάσουν, να διατηρήσουν μια θέση εργασίας η να έχουν μια πιο γεμάτη ζωή. Αυτοί οι τομείς της καθημερινότητας αν πράγματι βελτιωθούν τότε όχι μόνο η ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων θα βελτιωθεί αλλά ολόκληρες οικογένειες, κοινότητες αλλά και κοινωνίες θα βοηθηθούν να σηκώσουν ένα σοβαρό θέμα υγείας.

Το μόριο υπό εξέταση αυτή τη φορά έχει πάρει προς το παρόν τον κωδικό RG1662.

Η έρευνα θα διαρκέσει 38 ημέρες και οι συμμετέχοντες δεν θα ξεπερνούν τους 33. Μέσα σε αυτές τις ημέρες οι επιστήμονες θα καταγράφουν την παραμικρή παρενέργεια που θα προκαλεί ο RG1662 στον οργανισμό των εθελοντών.

Αν τα καταφέρουν, οι ερευνητές της συγκεκριμένης εταιρείας θα περάσουν στην επόμενη φάση για να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας των ατόμων με αυτή τη συγγενή γενετική ανωμαλία.
Πηγή

Ένα απόγευμα στο Αττικό Πάρκο γεμάτο εκπλήξεις για τα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ

Φέτος γιορτάζονται τα 2 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος ‘Νοσηλεία στο Σπίτι’ το οποίο υλοποιείται από τη ΦΛΟΓΑ με την αποκλειστική υποστήριξη της GlaxoSmithKline.

Το 2009 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και η εξέλιξη ήταν γρήγορη και ευεργετική για τα παιδιά και τις οικογένειες. Κανένα παιδί που το έχει ανάγκη δεν μένει έξω από το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της ‘Ημέρας Εθελοντικής Προσφοράς’ που έχει καθιερώσει η GlaxoSmithKline και με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος ‘Νοσηλεία στο Σπίτι’, η Φλόγα και η GlaxoSmithKline οργανώνουν, από κοινού, εκδήλωση στην οποία οι εργαζόμενοι - εθελοντές της GlaxoSmithKline θα φιλοξενήσουν τα παιδιά της Φλόγας και τις οικογένειές τους στο Αττικό Πάρκο.

Η μεγάλη αυτή γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, στις 4.30 το απόγευμα, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Τα παιδιά της Φλόγας με τους γονείς τους, θα περάσουν ένα καταπληκτικό απόγευμα ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτούς (από τους ίδιους τους εργαζόμενους της GlaxoSmithKline) με ζωγραφικό παιχνίδι, ξενάγηση στους χώρους του πάρκου, δώρα και διάφορες εκπλήξεις.

Στην εκδήλωση θα γίνει σύντομη αναφορά στην πορεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος για την τελευταία διετία από μέρους τόσο της Φλόγας όσο και της GlaxoSmithKline, ενώ θα ακουστούν και μαρτυρίες γονιών για το πώς το πρόγραμμα έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά τους.

Τα αυτοκίνητα της Νοσηλείας, διέσχισαν για δεύτερη χρονιά όλη την Αττική, μεταφέροντας μαζί με τη νοσηλευτική φροντίδα, το μήνυμα της αγάπης και της συμπαράστασης στο δύσκολο αγώνα που δίνουν παιδιά και οικογένειες. Κτυπάει το κουδούνι και ο αγαπημένος νοσηλευτής βρίσκεται στην πόρτα των παιδιών, με όρεξη, χαμόγελο και πραγματική αγάπη. Η νοσηλευτική φροντίδα μέσα στο σπιτικό περιβάλλον γίνεται πιο απλή, λιγότερο επώδυνη, πιο φυσική. Περνάει απαρατήρητη, μπροστά στη χαρά της επίσκεψης του αγαπημένου νοσηλευτή.

Θα παρευρεθούν και πολλοί φίλοι της Φλόγας, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Πηγή

Δυσλεξία: Συχνή (μαθησιακή δυσκολία) αλλά αντιμετωπίσιμη

Η δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες.

Εκδηλώνεται τα πρώτα χρόνια φοίτησης στο δημοτικό σχολείο, ως μία απροσδόκητη και ανεξήγητη μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση και στη γραφή, σε φυσιολογικά παιδιά με κανονική ή και ανώτερη ευφυΐα, που μέχρι τότε τίποτε δεν έδειχνε ότι είχαν κάποιο πρόβλημα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως σύνδρομο που εκδηλώνεται με απροσδόκητη αποτυχία στην εκμάθηση του γραπτού λόγου, ιδιαίτερα της ανάγνωσης, παρά την επαρκή σχολική εκπαίδευση, τη φυσιολογική νοημοσύνη και τις επαρκείς κοινωνικο-πολιτιστικές ευκαιρίες. Οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιακές λειτουργίες της μάθησης.

Όπως λέει η παιδίατρος - αναπτυξιολόγος Λωρέττα Θωμαΐδου (Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών) «από τον ορισμό προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαταραχή που αφορά και περιορίζεται μόνο στο γραπτό λόγο και όχι στον προφορικό. Περιορίζεται δηλαδή σε διαταραχή των δεξιοτήτων εκείνων που είναι αναγκαίες για την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας».

Το δεύτερο στοιχείο, όπως επισημαίνει, είναι ότι η δυσλεξία είναι σύνδρομο. Και ως σύνδρομο δεν μπορεί παρά η διάγνωση της να στηρίζεται σε περιγραφή τυπικών χαρακτηριστικών εκδηλώσεων.

«Παρουσιάζεται σε παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη που φοιτούν σε κανονικά σχολεία κι έχουν εκτεθεί σε συνήθη κοινωνικά και πολιτιστικά ερεθίσματα. Δηλαδή δεν πρόκειται για περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά για νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιώδεις λειτουργίες μάθησης», τονίζει και προσθέτει ότι «υπολογίζεται ότι περίπου 1 έως 3% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει δυσλεξία, ενώ το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που για διάφορους λόγους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς να έχουν δυσλεξία είναι πολύ μεγαλύτερο και υπολογίζεται σε 20 έως 25%».

Ο καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Θ.Παυλίδης τονίζει ότι «η δυσλεξία είναι ειδική μαθησιακή δυσκολία στα γραπτά. Δηλαδή, οι δυσλεξικοί παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωση -πολύ αργή, με λάθη-, στην ορθογραφία και δυσκολεύονται να μεταφέρουν τον προφορικό τους λόγο στο γραπτό».

Για τον κ.Παυλίδη, που η προσφορά του στο θέμα της δυσλεξίας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, καθώς είναι ο εφευρέτης του τεστ Οφθαλμοκίνησης για την ακριβή διάγνωση της δυσλεξίας, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Προβλημάτων Μάθησης και διευθυντής 20 Ερευνητικών Προγραμμάτων στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, «η δυσλεξία είναι θείο δώρο όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε σωστά. Αντιθέτως η άγνοια τη μετατρέπει σε μειονέκτημα».

«Είναι βιολογικής αιτιολογίας, κυρίως κληρονομική (γονίδια 1, 6 και 15). Επίσης είναι ιδιαίτερα παραπλανητική κατάσταση, επειδή δεν φαίνεται στην καθημερινή προφορική επικοινωνία. Οι δυσλεξικοί είναι συνήθως προικισμένα άτομα, υψηλής ευφυΐας, με ιδιαίτερα μεγάλη δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καλό προφορικό λόγο», εξηγεί ο κ.Παυλίδης.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πάμπλο Πικάσο, ο Άλμπερτ Αινστάιν, ο Τζόν Κένεντι, η Αγκάθα Κρίστι, ο Ουόλτ Ντίσνει, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον κ.α ήταν άνθρωποι δυσλεκτικοί και ιδιαίτερα προικισμένοι καθώς διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του.

Επειδή η δυσλεξία είναι κυρίως κληρονομική, υπάρχει από τη γέννα. Συνεπώς, υπάρχει και μπορεί να εντοπισθεί από την προσχολική ηλικία με βιολογικά τεστ, όπως είναι το τεστ «Παυλίδη».

Διεθνώς, η δυσλεξία εμφανίζεται σε 4 αγόρια προς 1 κορίτσι, που σημαίνει ότι τα αίτιά της είναι βιολογικά, γι’ αυτό και τα διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά περιβάλλοντα δεν επηρεάζουν την αναλογία αγοριών (4) - κοριτσιών (1).

Ο κ.Παυλίδης συμβουλεύει γονείς και εκπαιδευτικούς για έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της δυσλεξίας, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με την αποδοχή της κατάστασης, την κατανόηση και με την θετική αντιμετώπιση.

Τα παιδιά και ιδιαιτέρως τα δυσλεξικά, είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην απόρριψη και στην αρνητική - ταπεινωτική κριτική, διότι την υφίστανται διαρκώς.

Είναι αναγκαίο να γίνει συνειδητή προσπάθεια τόνωσης του ηθικού τους και να αποφεύγονται οι αρνητικές και οι υποτιμητικές παρατηρήσεις, γιατί μειώνουν την αυτοπεποίθηση, τα κίνητρα και συνεπώς, τη σχολική επίδοση.

Η στοργική, ενθαρρυντική και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση των δυσλεξικών, επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στον ψυχο-κοινωνικό όσο και στο μαθησιακό τομέα. Αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο και οδηγούνται από την αποτυχία στην επιτυχία, από τη δυστυχία στην ευτυχία.