6 Ιουλ 2012

Πώς θα δεθείτε με το μωρό σας

Η ανάπτυξη στενής σχέσης με το νεογέννητο φαίνεται σημαντικός παράγοντας για την κοινωνική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, αναφέρει το ίδρυμα Nemours.

Το δέσιμο προσφέρει στο νεογέννητο αρχική έκθεση στην οικειότητα και βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.

Έκφραση του συναισθήματος του παιδιού & πρόληψη διαταραχών και συμπτωμάτων

Το συναίσθημα του παιδιού μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πληροφορία για το γονιό και η έκφρασή του ευκαιρία για μοίρασμα, άνοιγμα και διαπαιδαγώγηση. Μπορεί να το αξιοποιήσει για να έρθει πιο κοντά στο παιδί, αλλά και για να το εκπαιδεύσει σε κανόνες συμπεριφοράς.

Ερευνα συνδέει το οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής με τον αυτισμό

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέρφια έχουν σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Patrick Sullivan, από το University of North Carolina στο Chapel Hill, έφθασε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα μετά τη μελέτη ιατρικών αρχείων ανθρώπων στη Σουηδία και το Ισραήλ.

Κάντε το ανεξάρτητο!

«Θέλω να το κάνω»… «Ασε με μόνο μου»… «Όχι, θα το κάνω»… Πόσο οικείες μας ακούγονται αυτές οι φράσεις… Τα μικρά μας ξαφνικά μεγάλωσαν ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν και αξιώνουν την ανεξαρτησία τους!

Το να καταφέρει ένα νήπιο να κερδίσει την ανεξαρτησία του και να αναδείξει νέες δεξιότητες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής του.

Εσείς αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσφέρετε την αγάπη και την υποστήριξή σας, δίνοντάς του τια κατάλληλες ευκαιρίες για εξερεύνηση των πτυχών του χαρακτήρα του, ενθαρρύνοντάς του την περιέργεια αλλά και προτρέποντάς το να βιώσει μια σειρά εμπειριών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πέντε απλές συμβουλές για να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του.

Κίνδυνος αυτισμού για τα μικρά και πρόωρα βρέφη

Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα ή μικρά τελικά έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού μετέπειτα, αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Η μελέτη είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας αναγνώρισης των «ενόχων» πίσω από την αναπτυξιακή διαταραχή και της πρόσφατης αύξησης της συχνότητάς της.