10 Νοε 2011

Ο αυτισμός συνδέεται με μεγάλο αριθμό νευρώνων

Νέα έρευνα συνδέει τον αυτισμό με υπερανάπτυξη των κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για υψηλότερης βαθμίδας λειτουργίες, όπως επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο 7 παιδιών με αυτισμό και 6 παιδιών χωρίς, τα οποία είχαν πεθάνει από πνιγμό ή άλλα αίτια μεταξύ 2 και 16 ετών. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με αυτισμό είχαν 67% περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό.

Βοηθήστε τα μικρά σας να κοιμηθούν!

Το μεγαλύτερο και πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς, λίγο πριν βάλουν το μωρό τους για ύπνο, είναι να του κάνουν αστεία και να του μιλάνε, στον τόνο που το έκαναν όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Από τη στιγμή που ξεκινάτε το μπάνιο του με προοπτική να το βάλετε για ύπνο, πρέπει εκτός από τον τόνο της φωνής των μελών της οικογένειας, να χαμηλώσουν και τα φώτα!

Ειδικά για τα νεογέννητα, αυτή είναι μία βασική παράμετρος που τα βοηθάει να συνδέσουν το μπάνιο με την προετοιμασία για να κοιμηθούν, και φυσικά τους μαθαίνει τη διαφορά της ημέρας από τη νύχτα. Οι γιατροί λένε ότι για να καταλάβουν τα νεογέννητα τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, θα πρέπει να συνηθίζουν τους ρυθμούς του σπιτιού.

Το πρωί, ανοίγουμε παράθυρα αφήνοντας το φως του ήλιου να μπει σπίτι μας και μιλάμε κανονικά χωρίς να χαμηλώνουμε τις φωνές μας, ακόμα και όταν το μωρό μας κοιμάται.
Αντίθετα, το βράδυ αφήνουμε ελάχιστα φώτα ανοικτά και προτιμούμε να μην κάνουμε φασαρία, εμείς ή όποιος βρίσκεται στο σπίτι μας.

Αν παρ’ όλ’ αυτά εσείς, από το άγχος σας, δεν μπορείτε να αφήνετε το δωμάτιό του ολοσκότεινο, προτιμήστε να τοποθετήσετε στο διακόπτη του δωματίου του ένα ντίμερ που θα σας δώσει τη δυνατότητα να χαμηλώνετε το φως όσο θέλετε εσείς.
Όμως, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο μπάνιο, για να χαμηλώνετε το φωτισμό όταν του κάνετε το βραδινό του μπανάκι και του βάζετε τις πυτζαμούλες του.

Ακόμα και όταν θα του δώσετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας του, είτε με το μπιμπερό, είτε με θηλασμό, προτιμήστε ένα σκοτεινό μέρος, αποσυρθείτε για λίγο από τους υπόλοιπους και δώστε του την ευκαιρία να «αποκοιμηθεί» και προτού να ολοκληρώσει το φαγητό του.

Παιδική βλαισοπλατυποδια


Αιτιολογία
Στις περισσότερες περιπτώσεις η παιδική βλαισοπλατύποδία είναι επίκτητη και οφείλεται σε συνδεσμική χαλάρωση, μυική αδυναμία, παχυσαρκία, βλαισογονία, ραιβογονία η παράλυση

Κλινική εικόνα και διάγνωση
Σπάνια προκαλεί ενοχλήματα, πτώση της ποδικής καμάρας απαγωγή του προσθίου ποδός, βλαισσότητα πτέρνας Το βάδισμα του παιδιού πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά για να αποκλείσουμε τυχόν νευρολογική βλάβη η εγκεφαλική παράλυση.

Αποσύρεται μπιμπερό

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον Επίσημο Έλεγχο στα Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα για το έτος 2011 και ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος, μπιμπερό από πολυκαρβονικό πλαστικό, που περιέχει την ουσία Δισφαινόλη Α (BPA).

Πότε το παιδί κινδυνεύει από την πιπίλα;


Υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύει το παιδί σας από την πιπίλα; Πότε συμβαίνει αυτό; Τι θα πρέπει να προσέξετε για να μη δημιουργήσετε πρόβλημα στα δοντάκια του ή την ομιλία του;

Πότε είναι επικίνδυνη μια πιπίλα;


1. Όταν το παιδί σας κοιμάται ή παίζει θα πρέπει να το ελέγχουμε όταν έχει την πιπίλα του για να μην υπάρξει κίνδυνος να πνιγεί.
2. Πρέπει να επιλεγετε μεγάλες πιπίλες (μεγάλο κομμάτι γύρω από το στόμα) για να μην υπάρχει κίνδυνος να τις καταπιεί το παιδί σας
3. Μη δένετε με κορδόνι την πιπίλα γύρω από το λαιμό του παιδιού ή στην κούνια του γιατί μπορεί κατά λάθος να τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του.

Πατέρας με κατάθλιψη, παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς

Ένα παιδί που ζει σε σπίτι με πατέρα που εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας έχει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς ή συναισθήματος σε σύγκριση με άλλα παιδιά, αναφέρουν ερευνητές από το New York School of Medicine στο περιοδικό ‘Pediatrics’.