11 Ιαν 2012

Κίνδυνος άσθματος για τα παιδιά με περιττά κιλά


Τα υπέρβαρα νήπια που συνεχίζουν να έχουν περιττά κιλά καθώς μεγαλώνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος σε ηλικία επτά ετών, αλλά το βρεφικό λίπος δεν παίζει ρόλο για τα παιδιά που μετέπειτα αδυνατίζουν, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα με επικεφαλής την Δρ Τζέσσικα Μαγκνουσον διαπίστωσαν, μελετώντας περισσότερα από 2.000 παιδιά μέχρι και τη συμπλήρωση του ογδόου έτους, ότι όσα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία επτά ετών, ήταν πιθανότερο να έχουν άσθμα, συγκριτικά με πιο αδύνατα συνομήλικα παιδιά.

Η παιδική κακοποίηση

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικο. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επίσης, οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν.

Ψυχολογικό εργαστήρι για προεφήβους και εφήβους

Εργαστήρι με στόχο την πρόληψη του άγχους στην εφηβεία, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, την ενθάρρυνση στη λήψη αποφάσεων και τον θετικό τρόπο σκέψης ξεκινάει από τον Ιανουάριο στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις».

Το εργαστήρι απευθύνεται σε προεφήβους 11-14 και εφήβους ηλικίας 15-18 ετών και την ευθύνη του συντονισμού έχει η ψυχοθεραπεύτρια
και εκπαιδευτικός Β’βάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρυσούλα Ιατρίδου.

«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς, τις επιθυμίες και τους φόβους μας μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. 
Χρησιμοποιώντας σαν ερέθισμα μια ιστορία, μια ζωγραφιά, φωτογραφίες, ρυθμικές κινήσεις, κολλάζ θα ανακαλύψουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Θα καταλάβουμε καλύτερα τους άλλους και θα βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τους συνομήλικούς μας, να αποδεχτούμε την διαφορετικότητά τους και την δική μας. Επειδή ο καθένας είναι μοναδικός και όλοι έχουμε δικαίωμα στην ζωή και τη χαρά».

Τι είναι η ανίχνευση ασθενειών στα νεογέννητα;

Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει μαζική εξέταση του πληθυσμού, προκειμένου να ανιχνευθούν ασθένειες προτού προκαλέσουν προβλήματα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα της προληπτικής ιατρικής. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με δειγματοληψία αίματος από τη φτέρνα του μωρού, τη 2η ή 3η ημέρα της ζωής.

Χειμωνιάτικο ταξίδι στην παιδική γωνιά του athensheart

Το εμπορικό κέντρο athensheart υποδέχεται τη νέα χρονιά και ανανεώνει το ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους, φιλοξενώντας μοναδικές εκδηλώσεις και αφηγήσεις παιδικών βιβλίων στην παιδική γωνιά. Κάθε Παρασκευή, αγαπημένοι συγγραφείς διαβάζουν στα παιδιά συναρπαστικές ιστορίες, ενώ κάθε Σάββατο, ανιματέρ διασκεδάζουν τους μικρούς επισκέπτες με απίθανες δραστηριότητες, εντελώς δωρεάν.

Λίγα λόγια για την μουσικοθεραπεία...

Η μουσικοθεραπεία στηρίζεται στη διαπροσωπική θεραπευτική σχέση ενός επαγγελματία μουσικοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Οι στόχοι και οι μέθοδοι της θεραπευτικής διαδικασίας είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες κάθε φορά στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του θεραπευόμενου. Καθήκον του μουσικοθεραπευτή είναι να εκτιμά κάθε φορά τη συναισθηματική, πνευματική και φυσική κατάσταση του ασθενούς μέσω των αντιδράσεών του σε διαφορετικά ηχητικά και μουσικά ερεθίσματα. Κατόπιν προσαρμόζει τις θεραπευτικές συνεδρίες στις ιδιαίτερες ανάγκες του θεραπευόμενου.

Η σχέση μας με τη μητέρα καθορίζει τις μετέπειτα συναισθηματικές μας σχέσεις


Ο συναισθηματικός δεσμός (ή η απουσία του) μεταξύ μητέρας και βρέφους μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά του παιδιού στις μελλοντικές του ερωτικές σχέσεις, δείχνει μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Directions in Psychological Science.

Ο Δρ Τζέφρι Α. Σιμσον καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα μέσω της μελέτης του, έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σε αυτά που δείχνουν ότι προ-λεκτικές αναμνήσεις εντυπώνονται στις ψυχές των βρεφών. Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που είχαν έντονη συναισθηματική σχέση με τη μητέρα, μετέπειτα ως ενήλικες είχαν καλύτερη ανταπόκριση ως προς την επίλυση διαφωνιών στις σχέσεις τους, ξεπερνούσαν τους καβγάδες και είχαν σταθερές σχέσεις, ενώ στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους κατάφερναν να πετυχαίνουν ικανοποιητική σύνδεση με τον/την σύντροφό τους.