13 Σεπ 2013

«Η πρώτη μέρα στο σχολείο: απλές συμβουλές για μια θετική και δημιουργική σχολική χρονιά»



Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών έφτασε στο τέλος της.  Γονείς και παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά. Συναισθήματα άγχους και ανησυχίας κατακλύζουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά.  Καθόλου παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι η είσοδος στο σχολείο αποτελεί από τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή των παιδιών. 

Η πρώτη φορά του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και ακολούθως η μετάβασή του από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο στο λύκειο, σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο.  Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, η φοίτησή τους στο σχολείο αποτελεί την πρώτη τους εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από το σπίτι.

Νέο παιχνίδι: Βάλε τα ξυλάκια στο σκαντζόχοιρο

Μόλις είδα αυτό το παιχνίδι σκέφτηκα, πόσο απλό είναι και πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί.

Πολλές φορές, όμως,  μας είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούμε νέες και απλές δραστηριότητες.

Πιο έγκαιρη διάγνωση για τη δυσλεξία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 10% του πληθυσμού υποφέρει από δυσλεξία, μια κατάσταση που καθιστά δύσκολη την εκμάθηση της ανάγνωσης. Η διάγνωση της δυσλεξίας, γίνεται συνήθως στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. Τώρα, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το ΜΙΤ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών των παιδιών, πριν ακόμα αρχίσει να διαβάζουν και με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να προσφέρεται η βοήθεια νωρίτερα.