22 Φεβ 2012

Πόσες λέξεις πρέπει να λέει ένα δίχρονο παιδί;

Ο αριθμός των λέξεων που γνωρίζει ένα νήπιο φανερώνει αν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στον λόγο

 Τα δίχρονα παιδιά που δεν «ξεστομίζουν» περισσότερες από 50 λέξεις ενδεχομένως να εμφανίσουν προβλήματα στον λόγο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απλά τεστ λεξιλογίου μπορούν να υποδείξουν ποια από αυτά τα παιδάκια θα εμφανίσουν προβλήματα κατά την εκμάθηση της γλώσσας στο σχολείο, ώστε να υποβληθούν εγκαίρως στην κατάλληλη θεραπεία.

Οι αισιόδοξοι γονείς μεγαλώνουν αισιόδοξα παιδιά

Πολλά παιδιά δείχνουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με απαισιοδοξία. Απογοητεύονται όταν δεν είναι νικητές σε ένα παιχνίδι και σταματούν να παίζουν. Στενοχωριούνται υπερβολικά αν δεν γράψουν καλά σε ένα διαγώνισμα και πιστεύουν ότι δεν είναι ικανοί μαθητές. Τα παιδιά όμως θα έπρεπε να είναι αισιόδοξα. Είναι στην αρχή της ζωής τους και έχουν το μέλλον μπροστά τους. Γιατί λοιπόν κάποια δεν αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με θετική στάση;

«Η αισιοδοξία φαίνεται να είναι μια στάση ζωής που μαθαίνεται», εξηγεί η ψυχολόγος Χριστίνα Πετρίδη. «Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για το παιδί τους από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσουν στα χέρια τους. Αν για παράδειγμα μία μητέρα που γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ανατροφή του παιδιού της σκέφτεται ότι θα τα καταφέρει, μεταφέρει στο παιδί της το μήνυμα ότι όλα θα πάνε καλά, ό,τι κι αν συμβεί».

Μιλώντας στα παιδιά για το θάνατο…

Ο μέσος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει πολλές απώλειες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κι όμως, παρά τη συνεχή αναμέτρηση με την απώλεια που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως, έχουμε εκπαιδευθεί κοινωνικά να προσπερνάμε τα συναισθήματα που αυτή μας προκαλεί, είτε εκλογικεύοντάς τα, είτε απωθώντας τα βαθιά μέσα μας.

Συνέπεια αυτού είναι ότι και τα παιδιά δεν εξοικειώνονται με την απώλεια και δεν μαθαίνουν πώς να την αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε ενήλικες που δυσκολεύονται να χειριστούν πληθώρα καταστάσεων που ενέχουν απώλεια (π.χ. χωρισμός, αλλαγή εργασίας, θάνατος, κλπ).

Καθημερινά Προβλήματα. Μέρος Β΄

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

 Το Β΄ Μέρος του άρθρου "Καθημερινά Προβλήματα" για εκείνες τις παράλογες και ανεξήγητες συμπεριφορές των μικρών μας φίλων .

Θηλασμός για γερά κόκαλα για μια ζωή!

Ο Στέλιος Παπαβέντσης, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. Παιδίατρος - Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού και Γαλουχίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μπορεί να χαρίσει τα παιδιά, υγιή οστά και περισσότερη οστική μάζα.

Στην Δανία γίνονται πολλές μελέτες βασιζόμενες σε έναν πληθυσμό παιδιών που τέθηκε υπό μελέτη από την αρχή της ζωής τους αρκετά χρόνια πριν (The Copenhagen Cohort Study). Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα εξετάστηκαν προοπτικά από την γέννησή τους μέχρι και την εφηβεία, την ηλικία των 17 ετών.

Το κάπνισμα υπεύθυνο για παραμόρφωση των εμβρύων

«Οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν 26% υψηλότερο κίνδυνο να κάνουν παιδί με ατελή ή παραμορφωμένα άκρα, 28% με ραιβοϊπποποδία (παραμόρφωση των ποδιών), 27% με γαστρεντερικές ανωμαλίες, 33% με ανωμαλίες στο κρανίο, 25% με ανωμαλίες στην όραση και 28% με λαγωχειλία».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου University College London (UCL).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν με τόση ακρίβεια της ανωμαλίες που μπορεί να προκαλέσει στην κύηση το κάπνισμα της… μητέρας.

Το λεξιλόγιο του παιδιού & οι δυσκολίες του

Πως οργανώνεται και κατακτιέται το λεξιλόγιο σ’ ένα παιδί και ποιες οι συναφείς δυσκολίες του ;

Η σημασία που προσδίδουμε στην λέξη σχετίζεται με την γνώση μας για τον κόσμο και συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής η κατάκτηση νέων λέξεων, αλλά και η εκμάθηση νέων ερμηνειών για ήδη γνωστές λέξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ελλειματική προσοχή

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) διαγιγνώσκεται καθημερινά σε όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους.

Κάποια από τα γνωστά πλέον συμπτώματά της περιλαμβάνουν ανησυχία, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης σε μία ασχολία για πάνω από 5 λεπτά, αδυναμία ολοκλήρωσης ενός έργου ή μίας εργασίας, παρορμητικότητα, αφηρημάδα, δυσκολία στην οργάνωση δραστηριοτήτων, αναβλητικότητα.

Τα συμπτώματα τα οποία αναφέρουμε παρακάτω βρίσκονται στη λίστα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης, Διαγνωστικής και Στατιστικής και αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια για έναν γιατρό, ώστε να διαγνώσει ένα παιδί με ADHD.