1 Δεκ 2014

Διαζύγιο και παιδί με ειδικές ανάγκες

Όλα τα παιδιά είναι ευάλωτα όταν οι γονείς τους, παίρνουν διαζύγιο, και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες περισσότερο. Με λίγη παραπάνω προσοχή στις μοναδικές τους ικανότητες, και οι δύο πλευρές μπορούν να καταφέρουν να βγούν αλώβητες από αυτή τη διαδικασία.

1. Μη ρίχνετε το φταίξιμο στο παιδί για το διαζύγιο
Η συμβατική νοοτροπία προστάζει ότι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, λόγω των δύσκολων συνθηκών και των αυξημένων απαιτήσεων που δημιουργεί η φροντίδα του, αυξάνει τις πιθανότητες για ένα ζευγάρι να χωρίσει όμως τελευταίες έρευνες, αμφισβητούν αυτό το στερεότυπο. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το στρες που επιφέρει στο ζευγάρι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Το πρόβλημα πολλές φορές είναι ότι το ζευγάρι δεν έχει τα μέσα ή τη στήριξη που χρειάζεται για να χειριστεί μία σημαντική κρίση, ειδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας.

Οι κανόνες του καβγά μπροστά στα παιδιά

Η παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου A Family that fights, Sharon Chesler Berntsein παραθέτει 10 απλούς κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψη όταν διαπληκτιζόμαστε μπροστά στα παιδιά.

Ελάχιστοι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν έχουν καβγαδίσει μεταξύ τους ποτέ μπροστά στα παιδιά τους. Μικροί ή μεγαλύτεροι, οι καβγάδες καλό είναι να αποφεύγονται. Ωστόσο επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους όταν τους παρακολουθούν τα παιδιά.