22 Δεκ 2011

Χαλαρό γράψιμο.... Μπορώ να κάνω κάτι?

Πολλά παιδιά έχουν μια χαλαρή σύλληψη, και η γραφή είναι συχνά αχνή χωρίς την απαραίτητη τοποθέτηση δύναμης στο εργαλείο γραφής ή ζωγραφικής. Στο πλαίσιο της εργοθεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και σαν μέσο ενίσχυσης στις ασκήσεις για το σπίτι, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε μια προσαρμογή.

Για να αγαπήσει το διάβασμα...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος των γονιών για το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων από τα παιδιά τους. Τι πρέπει να κάνεις για να αγαπήσει το διάβασμα;

Οι γονείς αγωνιούν να μυήσουν το παιδί τους στο μαγικό κόσμο του βιβλίου από πολύ νωρίς, ώστε να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον για το διάβασμα, με στόχο να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει τις σχολικές γνώσεις. Έτσι, όλο και πιο συχνά, συναντάμε λιλιπούτιους πελάτες στα βιβλιοπωλεία ή στις εκθέσεις βιβλίου, που ζητούν να προμηθευτούν παιδικά βιβλία. Από την άλλη πλευρά, η παιδική λογοτεχνία εμπλουτίζεται με νέους τίτλους ακολουθώντας αλματώδεις ρυθμούς.

«Ο Θείος Σκρουτζ» στο Golden Hall


Τo εμπορικό κέντρο Golden Hall για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιάσει δωρεάν στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους του φίλους, την απόλυτη χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση «Ο Θείος Σκρουτζ» του Καρόλου Ντίκενς. Τον κεντρικό ήρωα ερμηνεύει ο Γιώργος Μεσσάλας, ενώ όλοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση θα σας ταξιδέψουν στη μαγεία και την αλήθεια του ήρωα του Ντίκενς.

Μια τσίχλα για καλούς βαθμούς

Το μάσημα πριν από την υποβολή σε πνευματικά τεστ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Το μάσημα τσίχλας μπορεί να χαρίσει πνευματική εγρήγορση, αλλά μόνο για ένα χρονικό «παράθυρο» 20 λεπτών το πολύ

Εάν επιθυμείτε πνευματική διαύγεια και εγρήγορση, τότε αγοράστε ένα κουτάκι… τσίχλες. Αυτό συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου Saint Lawrence στη Νέα Υόρκη οι οποίοι ωστόσο θέτουν μια σημαντική παράμετρο στο όλο ζήτημα: όπως λένε, είναι καλύτερο να επιδοθείτε στο μάσημα της τσίχλας προτού κληθείτε να φέρετε εις πέρας μια δύσκολη πνευματική εργασία, όπως π.χ ένα διαγώνισμα, παρά κατά τη διάρκεια της νοητικής… εκγύμνασης. Για ποιον λόγο; Επειδή, όπως έδειξε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αppetite», η τσίχλα χαρίζει καλύτερα σκορ μόνο αν μασηθεί πριν τις εξετάσεις και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Να αφήνουμε τα μωρά μας να κλαίνε;

Η μέθοδος που πολλοί γονείς υιοθετούν για να μάθουν στο μωρό τους το πώς θα ηρεμεί μόνο του, αφήνοντάς το να κλαίει κάποια λεπτά προτού να πάνε δίπλα του, έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των παιδοψυχολόγων, μια και την εκδοχή ότι πρόκειται για μία ακίνδυνη μέθοδο έρχονται πλέον να την αντικρούσουν ανοικτά, όσοι δεν συμφωνούν.

Στην ιστοσελίδα Psycology Today αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου, ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στους ενδεχόμενους κινδύνους από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, η οποία στα αγγλικά είναι γνωστή ως «cry it out».