9 Μαΐ 2012

Ανασφαλείς από κούνια;

Να μπορούμε να αγαπάμε και να νιώθουμε ασφαλείς καθορίζεται από τη νεαρή μας ηλικία, μεγαλώνοντας τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.

Νέες μητέρες, προσοχή. Ο τρόπος που φέρεστε στο παιδί σας τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μπορεί να σημαδέψει αργότερα τις ερωτικές του σχέσεις, να καθορίσει αν θα είναι ικανό να αγαπήσει και να εμπιστευθεί τον σύντροφό του, αν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις τριβές ή αν θα οδηγηθεί σε επώδυνες συγκρούσεις και χωρισμούς.

Ζωγραφίζουμε αλλιώς...

Πολλά παιδάκια βαριούνται αφόρητα τη ζωγραφική... Κάποια πάλι τη λατρεύουν... Σε όλα, όμως, αρέσουν οι πρωτότυπες ιδέες! 

Για να εισάγουμε ένα παιδί στην διαδικασία της ζωγραφικής -όταν δεν του αρέσει  καθόλου- ψάχνουμε εναλλακτικά  σενάρια. Για  να εμπλουτίσουμε την ζωγραφική ενός παιδιού χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ζωγραφική για να βελτιώσουμε τον ιδεασμό, τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας (συλλήψεις, κινήσεις δαχτύλων, χειρισμούς μικροαντικειμένων, οπτικοκινητικό συντονισμό), τις γνωστικο-αντιληπτικές δεξιότητες, την προγραφή και διάφορες άλλες ικανότητες που μπορεί να χρειάζεται ένα παιδί για να εξελιχθεί.

Όταν το παιχνίδι θεραπεύει!

Κρίσεις θυμού, ζήλια για το μικρότερο αδερφάκι ή φόβος για το σκοτάδι; Το παιχνίδι όλα τα… νικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, που υποστηρίζουν ότι η παιγνιοθεραπεία μπορεί να κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων!

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Γιώτας Αντωνοπούλου, ψυχοπαιδαγωγός-παιγνιοθεραπεύτρια- δραματοθεραπεύτρια.

"Playtherapy" ή παιγνιοθεραπεία:
είναι η μόνη μορφή ψυχοθεραπείας για παιδιά η οποία δίνει έμφαση κατά κύριο λόγο στο παιχνίδι και στον πολύτιμο ρόλο που αυτό παίζει στη ζωή του παιδιού. Σήμερα η παιγνιοθεραπεία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και εφαρμόζεται εξελικτικά, διαγνωστικά, προληπτικά, παιδαγωγικά και θεραπευτικά από μια πλειάδα ειδικών. Ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, ειδικοί θεραπευτές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας σε διάφορα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, νοσοκομεία και ιδιωτικά κέντρα.

Δωρεάν σεμινάριο με θέμα την εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία

Δωρεάν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς διοργανώνει το πολιτιστικό κέντρο «Ακαδήμεια», με θέμα «η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας». Πρόκειται για σεμινάριο και εργαστήριο που απευθύνεται σε βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και δασκάλους γενικής παιδείας
 
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα αναπηρίας (σωματικό, πνευματικό ή ψυχικό έλλειμμα – μόνιμο ή προσωρινό). Επιπλέον θα δοθούν προτάσεις για τρόπους δουλειάς στο σχολείο.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, από 11:00π.μ. έως 4:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος

Παιδιά θύματα βίας αυτοτραυματίζονται συχνότερα



Παιδιά που γίνονται θύματα εκφοβισμών και σχολικής βίας, έχουν μεγάλη πιθανότητα να βλάψουν τον εαυτό τους κατά την εφηβεία συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομήλικους τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Είναι πολύ ψηλό! Να ανησυχήσω;

Τα παιδιά κάνουν ένα «ξέσπασμα» στην ανάπτυξή τους και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αν το παιδί σας είναι, 11 ή 12 ετών, και έχει ξεπεράσει τους συνομήλικούς τους είναι πιθανόν να σταματήσει να ψηλώνει με τους ρυθμούς που ψήλωνε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι οι οποίου μπορεί να σχετίζονται με την υπερβολική ανάπτυξη του ύψους.