18 Νοε 2011

Μήπως ζηλεύει το μικρό του αδελφάκι;


Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια πάντα σηματοδοτεί ευτυχία ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις μας φέρνει αντιμέτωπους και με μια νέα κατάσταση όσον αφορά στο/α μεγαλύτερο/α παιδί/α. 
Συνήθως όταν υπάρχει και άλλο παιδί στην οικογένεια, αυτό νιώθει ότι απειλείται με τον ερχομό ενός μωρού. Ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος να δείξουμε στο πρώτο μας παιδί ότι δεν το βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, όσο και αν μετά τη γέννα το νέο μωρό αποσπά μεγαλύτερη φροντίδα από μας, αλλά και να δείξουμε στο παιδί ότι πρέπει και αυτό να αγαπά το μικρότερο αδελφάκι του;

Εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση

Η Νοητική Υστέρηση θεωρείται μια παθολογία που εμφανίζεται στην ανάπτυξη του παιδιού μέχρι τα 18 του. Το παιδί με Νοητική Υστέρηση έχει χαμηλότερη νοητική ικανότητα από τα παιδιά γενικά της ίδιας ηλικίας. Η υστέρηση αυτή μειώνει τις δυνατότητες προσαρμογής του, και καθυστερεί σωματικά και αντιληπτικά να ωριμάσει. Έτσι η αυτοεξυπηρέτηση του είναι μειωμένη, και παρουσιάζει προβλήματα στην μάθηση και στην κοινωνική ένταξη.

Ανάλογα με διάφορες μεθόδους αξιολόγησης του βαθμού νοητικής υστέρησης με διαγνωστικά κριτήρια όπως πχ δείκτης νοημοσύνης IQ, παράμετροι όπως άλλες δυσλειτουργίες και αναπηρίες.... η νοητική υστέρηση χωρίζεται σε 4 κατηγορίες:

Συμβουλές για θετούς γονείς

Μιλάμε συνήθως για το πώς φερόμαστε ή πρέπει να φερόμαστε στα παιδιά μας, τα δικά μας παιδιά.
Όμως έχετε σκεφτεί ότι υπάρχουν και άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, που καλούνται να μεγαλώσουν ένα παιδί χωρίς να είναι δικό τους, επειδή έτυχε να επιλέξουν για σύντροφό τους, κάποια ή κάποιον που έχει παιδιά.

Το να γίνεται κάποιος θετός γονιός είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, κυρίως σε ό,τι αφορά το χτίσιμο συναισθηματικού δεσμού τέτοιου με το παιδί, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ομαλή συμβίωση. 
Τι πρέπει να έχει στο νου του ένας υποψήφιος θετός γονιός;

Αισθητηριακός λαβύρινθος!!

Σε ένα από τα blogs που διαβάζω συχνά, βρήκα αυτόν τον πολυαισθητηριακό λαβύρινθο. Παρακάτω θα διαβάσετε, πως με απλά υλικά μπορούμε να τον φτιάξουμε στο σπίτι μας. Οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν!!

Με αυτόν τον πολυαισθητηριακό λαβύρινθο, μπορούμε να ενισχύσουμε μέσω του παιχνιδιού τον χρόνο εστίασης της προσοχής, τον οπτικοκινητικό και αμφίπλευρο συντονισμό.

Η οικογενειακή βία κάνει τα παιδιά επιθετικά

Στρες, άγχος, κατάθλιψη αλλά και οικογενειακό περιβάλλον είναι μεταξύ των αιτιών που ενοχοποιούνται για τη βία που εκδηλώνεται στα παιδιά. Με αφορμή την επίθεση του 18χρονου μαθητή σε τρία άτομα στο σχολείο του στο Μαρούσι, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τί μπορεί να οδήγησε το νεαρό στη βία.

Σε πολλές μελέτες ψυχιάτρων και ψυχολόγων προσδιορίζονται τα κύρια αίτια που μπορεί ένα παιδί να παρουσιάσει βίαιη συμπεριφορά. Η ανάλυση των παρακάτω στοιχείων αποτελεί γενική προσέγγιση διατηρώντας πάντοτε την μοναδικότητα της περίπτωσης και την προσεκτική ιατρική εξέταση του κάθε περιστατικού.

Το χριστουγεννιάτικο bazaar της ‘Αρωγής’

Τα παιδιά του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ ‘Αρωγή’ του Δήμου Αχαρνών μαζί με το Φιλανθρωπικό Σωματείο ‘Αρωγή’ σας περιμένουν στο ετήσιο φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργανώνουν, με στόχο να ενισχυθεί η λειτουργία του Κέντρου.

Το bazaar θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του κέντρου, Μπόσκιζας και Πλαταιών, από τις 10.00 έως τις 19.00.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 210 24044443.

ΠΙΝΟΚΙΟ

Η ιστορία του Πινόκιο αρχίζει όταν ο γέρος μαριονετίστας Τζεπέτο βρίσκει στο δρόμο του ένα κομμάτι ξύλο που κλαίει και γελάει. Τι περίεργο! Αποφασίζει να κατασκευάσει μια όμορφη μαριονέτα και να της δώσει το όνομα Πινόκιο. Οι δύο τους δημιουργούν μια παράξενη οικογένεια και ο ξύλινος κούκλος μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο που θα μεγάλωνε και ένα πραγματικό παιδί! Μα ο Πινόκιο βρίσκει πως η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη...