19 Δεκ 2011

Εορταστικές συμβουλές για γονείς παιδιών με αυτισμό

 της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, 
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT.


Οι μέρες των εορτών πλησίασαν, τα σπίτια στολίστηκαν, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι ήδη στις πιατέλες και όπου να ναι συσκευάζονται και τα τελευταία δώρα. 

Είναι όμως για όλους εορταστική αυτή η ατμόσφαιρα; 
Μήπως κάποια παιδιά τρομάζουν με αυτόν τον ασπρομάλλη με τον τεράστιο σάκο και τα ροδαλά μάγουλα; 
Μήπως τα τόσα πολλά φωτάκια προκαλούν σε κάποιους ζάλη;
Και η άφιξη των καλεσμένων είναι ευχάριστη ή απωθητική, καθώς συνεπάγονται αγκαλιές και φιλιά;

Παρακάτω, παρατίθενται κάποιες πρακτικές συμβουλές για αυτές τις ξεχωριστές ημέρες, ώστε να περάσουν όλοι καλά, χωρίς εκρήξεις!

Ράψιμο: Μια διαφορετική δραστηριότητα!


Συνδυάζοντας το Χριστουγεννιάτικο κλίμα με την δημιουργικότητα, και την ευδιαθεσία των περισσότερων παιδιών, μπορούμε να φτιάξουμε μοναδικά στολίδια. Ταυτόχρονα μέσω της ευχάριστης δραστηριοποίσης, μπορούμε να επιτύχουμε ενίσχυση του οπτικοκινητικού συντονισμού, της λεπτής κινητικότητας και της αμφίπλευρης οργάνωσης.

Παρακάτω αναλύτεται ο τρόπος που μπορεί ένα παιδί να φτιάξει το στολίδι της εικόνας (από το Childhood 101 ).

Baby yoga

Ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που αγαπούν τη γιόγκα αλλά πρόσφατα φέρατε στον κόσμο το αγγελούδι σας και δεν ξέρετε πώς να επανέλθετε σε φόρμα μετά τη γέννα; Μπορείτε και πάλι να ξεκινήσετε την αγαπημένη σας γυμναστική έχοντας συντροφιά το μωρό σας. Η baby yoga είναι κάτι σχετικά καινούργιο στη χώρα μας αλλά με ολοένα και περισσότερους οπαδούς αφού όχι μόνο αποτελεί ένα από τα καλύτερα είδη γυμναστικής αλλά φέρνει πιο κοντά τη μητέρα με το παιδί, ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής του.

Για το τι είναι η baby yoga αλλά και το πόσο ευεγερτικά αποτελέσματα έχει σε μαμά και παιδί αλλά και στη μεταξύ τους σχέση μιλάει η κ. Θωμαΐς Μαγγανάρη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια baby yoga του Birthlight, και δασκάλα στο στούντιο Atelier Somatos, στο Κολωνάκι.

Ορολογία: Οπτικοχωρικές σχέσεις






Τι είναι οι ΟΠΤΙΚΟΧΩΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ?



Τα μωρά μαθαίνουν πρώτα γραμματική

Από το πρώτο κιόλας έτος της ζωής τους τα μωρά ακούνε προσεκτικά τη γλώσσα, αποδομώντας διαρκώς τα λεκτικά μοτίβα, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ, στην Ιντιάνα, διαπίστωσαν ότι σε πρώτη φάση τα μωρά μαθαίνουν γραμματική και στην πορεία εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους.

«Τα μωρά αναζητούν διαρκώς γλωσσικά στοιχεία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ηχητικών ερεθισμάτων που δέχονται» εξηγεί η καθηγήτρια Τζιλ Λέινι.