11 Σεπ 2012

Προσοχή στην επιλογή σχολικών ειδών

To Kέντρο για την Υγεία, το Περιβάλλον και τη Δικαιοσύνη (Center for Health, Environment & Justice, CHEJ) στις ΗΠΑ εξέδωσε το ετήσιο οδηγό του για τις προμήθειες των γονιών σε σχολικά προϊόντα με την επισήμανση να προτιμώνται τα PVC free, τόσο σε τσάντες και σακίδια, όσο και στα τάπερ που επιλέγουμε για να αποθηκεύουμε το φαγητό των μικρών μαθητών μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να αποφεύγουμε o,τιδήποτε περιέχει χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC* ή βινύλιο) καθώς η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η πειθαρχία στα παιδιά!

Το ζήτημα της πειθαρχίας δεν είναι πάντα απλό. Κάθε γονιός εφαρμόζει τις δικές του μεθόδους για να πείσει τα παιδιά του να υπακούσουν. Ποια είναι, όμως, τα καυτά ζητήματα της πειθαρχίας που απασχολούν τους γονείς;

Παρά τους δεκάδες κανόνες που υπάρχουν και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να τηρούν για να επιβάλουν πειθαρχία, όταν πρόκειται για παιδιά πάντα υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις και πάντα φαίνεται ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν διλήμματα από τα οποία συχνά δεν ξέρουν πώς πρέπει να βγουν.

«Μήπως είμαι πολύ αυστηρή; Γιατί έξω το παιδί μου συμπεριφέρεται καλά και στο σπίτι είναι διαβολάκι; Τι κάνω λάθος;» είναι μερικές μονάχα από τις ερωτήσεις που συχνά ακούγονται από τα χείλη των γονιών στην προσπάθειά τους και να βάλουν τάξη στην καθημερινότητά τους αλλά και να μην πληγώσουν τους μικρούς μπόμπιρες. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, χαρακτηριστικές ερωτήσεις γονέων που αφορούν την πειθαρχία και τις απαντήσαμε!

Μήπως η σάκα του παιδιού σας καταστρέφει την πλάτη του;

Για τους περισσότερους γονείς, αποτελεί άθλο από μόνο του το να ετοιμάσουν εγκαίρως τα παιδιά για το σχολείο και να εξασφαλίσουν πως δεν τους λείπει τίποτα πριν από το πρώτο κουδούνι. Για τους ειδικούς, όμως, επιτακτική ανάγκη είναι να... ζυγίσουν την σχολική τους τσάντα.

Όπως δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, τα περισσότερα σημερινά παιδιά κινδυνεύουν να γίνουν ενήλικες με «τσακισμένη» πλάτη, εξαιτίας της υπερβολικά βαριάς και συχνά κακοσχεδιασμένης σχολικής τσάντας.

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Μεγάλο σχολείο

Και να η μεγάλη αλλαγή. Το μικρό σας περνάει από το προσχολικό στάδιο στην πρώτη δημοτικού και εσείς –πρέπει να παραδεχθείτε- ότι έχετε περισσότερο άγχος.

Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι όταν το παιδί σε αυτή το σημαντικό μεταβατικό στάδιο της ζωής του, αναγκάζεται να αλλάξει και σχολικό περιβάλλον, αφήνοντας το νηπιαγωγείο του κι επιλέγοντας ένα άλλο σχολείο.

ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα: από το παιδί στον έφηβο και στον ενήλικα

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Επικέντρωσης Προσοχής/Υπερκινητικότητα) αποτελεί αναπτυξιακή διαταραχή, την πιο συχνή της παιδικής ηλικίας, δεδομένου ότι πλήττει 5-10% των παιδιών της σχολικής ηλικίας. Μέχρι πρότινος η ΔΕΠΥ εθεωρείτο μια αμιγώς νευροβιολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, όμως διαχρονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η διαταραχή εμμένει και στην ενήλικο ζωή και περιγράφεται σε 3- 5% του πληθυσμού, αναλλοίωτη σε 15% και παραλλαγμένη σε 50% των περιπτώσεων.