13 Ιουν 2012

Πως να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού χωρίς φωνές

Μπορεί να βελτιωθεί η συμπεριφορά ενός παιδιού δίχως φωνές και γκρίνιες; Η ειδική σε θέματα γονιών Νοέλ Τζάνις-Νόρτον υποστηρίζει πως ναι – και έχει σύμμαχό της μία διασημότητα, την ηθοποιό Έλενα Μπόναμ Κάρτερ που ορκίζεται ότι οι συμβουλές της, της άλλαξαν τη ζωή.

Οι συμβουλές της κ. Τζάνις Νόρτον αποτελούν τμήμα ενός ολόκληρου προγράμματος που έχει επινοήσει και το οποίο στις αρχές Μαΐου εξέδωσε ως οδηγό για γονείς. Τιτλοφορείται «Calmer, Easier, Happier Parenting: The Revolutionary Programme That Transforms Family Life» (εκδ.JohnMurray) και υπόσχεται να φέρει την πολυπόθητη γαλήνη και ηρεμία στο σπίτι.

Οι βασικοί κανόνες για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Όλοι οι γονείς όταν φέρνουν ένα παιδί στον κόσμο θέλουν αρχικά να είναι υγιές και στη συνέχεια στοχεύουν να το μεγαλώσουν σωστά. Να φτάσει επίσης σε μια ηλικία που να μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και να έχει τις βασικές γνώσεις για να ζήσει μόνο του.

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη δίνει 5 βασικούς κανόνες για να μεγαλώσεις σωστά το μικρό σου και να του δώσεις τα εφόδια που πρέπει!
Οι βασικοί κανόνες για την ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι οι ακόλουθοι...

Σχέση κιναισθητικής αντίληψης, ταχύτητας γραφής και ευαναγνωσίας

To Journal of Occupational Therapy, Schools and Early Intervention δημοσίευσε μια έρευνα για την σχέση απτικής και κιναισθητικής αντίληψης με την ευαναγνωσία και την ταχύτητα γραφής, η οποία έγινε σε 177 παιδιά πρώτης και δεύτερης τάξης του Δημοτικού στην Ταϊβάν. 

Εγκυμοσύνη, πυρετός και αυτισμός

Οι μητέρες που θυμούνται ότι είχαν πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό σε σχέση με τις υπόλοιπες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Ωστόσο, εκείνες που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πυρετού δεν εμφάνισαν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος με την ονομασία CHARGE - Childhood Autism Risk from Genetics and the Environment (Κίνδυνος Παιδικού Αυτισμού λόγω Γενετικής και του Περιβάλλοντος).

Η ζωγραφική ως θεραπευτικό εργαλείο της παιγνιοθεραπείας

Η παιδική ζωγραφική είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία για τα παιδιά, μέσω της οποίας διευρύνουν τις γνώσεις τους και προσπαθούν να δώσουν νόημα στις εμπειρίες τους και στον κόσμο που τα περιβάλλει. Παράλληλα, η ζωγραφική λειτουργεί ως καθρέφτης των συναισθημάτων και του ψυχισμού τους.

Στην παιγνιοθεραπεία η ζωγραφική συνιστά ένα σημαντικό μέσο έκφρασης  για το παιδί που μετατρέπεται σε γέφυρα επικοινωνίας με το θεραπευτή για να μετουσιωθεί τελικά σε μέσο θεραπευτικής αλλαγής και προσωπικής ανάπτυξης.

Στόχος του σεμιναρίου:
Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν νέες τεχνικές και μεθόδους σχετικές με τη ζωγραφική, τις οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή τους ζωή, σε προληπτικό, διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.