8 Αυγ 2011

Επιληπτικές κρίσεις και αυτισμός

 Πόσο συχνές είναι οι επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με αυτισμό και τι μπορεί να τα βοηθήσει;

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι πιο συχνές σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό. Ο αυτισμός ή η επιληψία παρουσιάζονται περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, το ποσοστό της επιληψίας στα άτομα με αυτισμό κυμαίνεται μεταξύ 20-40%, ανάλογα με τη βαρύτητα της διαταραχής. Αντιστρόφως, περίπου το 5% των παιδιών με επιληψία, αργότερα στη ζωή τους παρουσιάζουν και αυτισμό.
Ο αυτισμός και η επιληψία έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, με κυριότερο το γεγονός ότι εκδηλώνονται υπό τη μορφή φάσματος διαταραχών (η βαρύτητα τους δηλαδή διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση). Επιπλέον, υπεύθυνα για την εμφάνιση και των δύο είναι (μεταξύ άλλων) κάποια γονίδια.
Το δυσάρεστο για τους γονείς παιδιών που πάσχουν από επιληψία και αυτισμό είναι ότι ο συνδυασμός των δύο συνοδεύεται από κακή κατάσταση της υγείας και πρόωρο θάνατο. Αυτό καθιστά εύκολα κατανοητή την ύψιστη σημασία της εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την πλήρη κατανόηση του νευρικού συστήματος και της λειτουργίας του εγκεφάλου, των γονιδίων και των λοιπών βιολογικών μηχανισμών που ευθύνονται για την εμφάνιση των δύο αυτών διαταραχών. Ο οργανισμός Autism Speaks συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις προκειμένου να συμβάλλει στη συγκεκριμένη έρευνα.
Σήμερα, η αντιμετώπιση της επιληψίας στα παιδιά με αυτισμό βασίζεται στις ίδιες γενικές αρχές με την αντιμετώπιση της επιληψίας σε οποιοδήποτε παιδί. Εάν κάποιος γονέας αντιληφθεί ότι το παιδί του υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις, θα πρέπει ν' απευθυνθεί σε κάποιον νευρολόγο για παιδιά και να κανονίσει για τη διενέργεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως πρόκεινται για επιληπτικές κρίσεις. Κατόπιν θα καθοριστεί η θεραπευτική αγωγή ώστε να μεγιστοποιηθεί η δράση των φαρμάκων και να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειές τους. Από μόνα τους, τα φάρμακα κατά της επιληψίας αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα σχεδόν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης είναι κετογενική δίαιτα (πλούσια σε λιπαρά, επαρκής σε πρωτεϊνες, φτωχή σε υδατάνθρακες) και/η χειρουργική επέμβαση.

Στο ακόλουθο βίντεο παρέχονται συμβουλές (στα αγγλικά) σχετικά με την αντιμετώπιση μιας επιληπτικής κρίσης στο παιδί σας.

Περισσότερα σχετικά με τις επιληπτικές κρίσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή: AutismSpeaks.org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...