Διαβάστε του βιβλία, απ’ όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται! Περιγράφοντάς του τοπία, αντικείμενα και πρόσωπα, είναι σα να βάζετε βενζίνη στο ντεπόζιτο της φαντασίας του παιδιού σας...
Παρακάτω προτείνονται μερικοί τρόποι που, σύμφωνα πάντα με όσα λένε οι ειδικοί, δίνουν κίνητρα στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους.
Στα πιο μικρά παιδιά διαλέξτε βιβλία με μεγάλες, γεμάτες χρώματα φωτογραφίες, και κάντε το διάβασμα την αγαπημένη σας ώρα, όταν είστε μαζί. Κάντε του θορύβους και πείτε του τι σημαίνουν. Ζητήστε του να τους επαναλάβει. Κάντε μαζί το λύκο, την κουκουβάγια, το πλοίο, το τρένο κλπ. και μαζί με αυτό μιλήστε του για ό,τι του περιγράφεται. Μη στηρίζεστε μόνο στα βιβλία.
Πλάστε του ιστοριούλες και ζητήστε του ιδέες, για να τις ολοκληρώσετε μαζί! Μπορείτε, επίσης, σε αυτές τις ιστορίες να βάλετε πρωταγωνιστή το ίδιο το παιδί και εσάς σε έναν άλλο ρόλο! Αυτό θα το βοηθήσει περισσότερο να μπει μέσα στην ιστορία και να σκεφτεί τρόπους για να την συνεχίσει. Ακόμα και όταν είστε μαζί έξω από το σπίτι, δίνετέ του ερεθίσματα. Παραδείγματος χάριν, πάρτε ευκαιρία από ένα σκύλο, που είδατε μαζί, για να του πείτε μία μικρή ιστοριούλα.
Βάλτε το να ζωγραφίσει και μετά ζητήστε του να σας πει τι έφτιαξε. Μην προτρέχετε να δώσετε τη δική σας ερμηνεία. Αυτό μπορεί να γίνει και αντίστροφα! Δηλαδή να ζωγραφίσετε εσείς κάτι γι’ αυτό, και εκείνο να σας πει τι βλέπει στη ζωγραφιά σας!
Βάλτε του να ακούει μουσική! Από την εποχή που είναι μωρό ακόμα, καλό θα ήταν να του βάζετε μουσική, για να κοιμηθεί ή να παίξει. Γενικά, είναι απαραιτητη η μουσική ως άκουσμα μέσα στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική ενθαρρύνει τα παιδιά να τραγουδήσουν, να χορέψουν να κάνουν ότι παίζουν όργανα! Συνήθως μάλιστα τα τραγούδια, που τραγουδούν είναι δικής τους έμπνευσης, όπως φυσικά και ο χορός τους.
Παίξτε μαζί του θέατρο! Κάντε εσείς, ας πούμε, το παιδί και δώστε του το ρόλο της μητέρας! Προσποιηθείτε ότι είστε άλογο και εκείνο ο αναβάτης, ή ότι είστε εσείς γάτα και εκείνο ο σκύλος και αυτοσχεδιάστε!
Περιορίστε την ώρα που το παιδί βλέπει τηλεόραση. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρετικά προγράμματα για να διδάξουν τα παιδιά σας, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί η εικόνα που παρέχει η τηλεόραση είναι έτοιμη τροφή και δεν ωθεί το παιδί σας στη δημιουργία.
Αποδεχθείτε το φανταστικό του φίλο, μια και οι ειδικοί πιστεύουν ότι το να έχει επινοήσει ένα παιδιά έναν φανταστικό φίλο, είναι σημάδι δημιουργικότητας και κοινωνικότητας και τρόπος να αντιμετωπίσει τους φόβους του και τις σκέψεις του!
Πηγή
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου