21 Νοε 2011

Πιο εύκολα είναι τα κορίτσια ή τα αγόρια;

Οι περισσότεροι γονείς έχουν τη δική τους άποψη για το ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο δύσκολο στο μεγάλωμα. Άλλοι λένε ότι πολύ δυσκολότερα μεγαλώνεις ένα αγόρι, ενώ άλλοι είναι κάθετοι και απόλυτοι ότι τα κορίτσια είναι δυσκολότερα. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

Στην πραγματικότητα κανένα εκ των δύο δεν είναι σωστό, αφού όλα είναι θέμα χειρισμού και οπτικής γωνίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς με ευκολία ότι τα αγοράκια, λόγω του ζωηρού της φύσης τους, προκαλούν περισσότερα προβλήματα στους γονείς τους, όμως τα κοριτσάκια, αν και δεν κάνουν –συνήθως- πολύ φασαρία, λειτουργούν με πιο «ύπουλο» τρόπο, παίρνοντας τελικά αυτό που θέλουν, χωρίς όμως να το "φωνάζουν", όπως τα αγόρια. Οπότε το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Οι γονείς υποκύπτουν, και μάλιστα κατάκοποι, από τη χαμένη μάχη!

Κάθε παιδί αποτελεί ένα ξεχωριστό άτομο με ιδιαίτερη προσωπικότητα, η οποία συμβάλει στον τρόπο που μεγαλώνει, όπως επίσης και το περιβάλλον, μέσα στο οποίο εξελίσσεται.

Το περιβάλλον, λοιπόν, όπου κυριότεροι διαμορφωτές του είναι οι γονείς, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην πορεία του παιδιού, λέει ο David Stein καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, καθώς έχουν βρεθεί διαφορές στον τρόπο χειρισμού των κοριτσιών και των αγοριών, ακόμα από τη γέννησή τους. Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο ίδιος, «για παράδειγμα, έχουμε την τάση να μιλάμε πιο απαλά στα κοριτσάκια, ενώ στα αγοράκια με πιο τραχύ τρόπο».

Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι στον εγκέφαλο των δύο φύλων υπάρχουν ανατομικές διαφορές, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν τα αγόρια με φωνές, αφού δεν μπορούν να αντιληφθούν τις εντολές, που δίνουν οι γονείς τόσο καλά όσα τα κορίτσια, όμως τα δεύτερα έχουν την τάση να μεγαλώνουν με περισσότερες ανασφάλειες και να χρειάζονται μεγαλύτερη υπομονή και ενθάρρυνση από τους γονείς.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι είναι παραδεκτό πως τα αγόρια είναι πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ αντιθέτως τα κορίτσια χρειάζονται μεγαλύτερη υπομονή από τους γονείς στα προεφηβικά και εφηβικά τους χρόνια.

Οπότε, η απάντηση στην ερώτηση «Ποιο είναι πιο εύκολο; Το κορίτσι ή το αγόρι;» η απάντηση είναι μία: εξαρτάται από το παιδί, το περιβάλλον του, αλλά και την ηλικία στην οποία αναφερόμαστε!
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...