15 Νοε 2011

Αποκάλυψη σκανδάλου σε έρευνα σχετικά με τον αυτισμό



Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Coalition for Mercury-Free Drugs – CoMeD (Συνασπισμός για Φάρμακα Χωρίς Υδράργυρο) αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες συνομιλίες μεταξύ του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ και ερευνητών, με βάση τις οποίες οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη μείωση στα ποσοστά αυτισμού έπειτα από την κατάργηση του υδραργύρου στα εμβόλια.

Με βάση τα έγγραφα (κυρίως μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) που έχει στην κατοχή της η CoMeD, οι αξιωματούχοι του ΚΕΛ γνώριζαν για τη μείωση στα ποσοστά εκδήλωσης αυτισμού στη Δανία, συνεπεία της κατάργησης της χρήσης της ουσίας Thimerosal (49,55% υδράργυρος). Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιούνταν στη Δανία μέχρι το 1992 για τη συντήρηση ορισμένων εμβολίων.

Μία σχετική έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics το 2003 όμως έδειχνε ακριβώς το αντίθετο: ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης ουσίας οδήγησε στην αύξηση της εμφάνισης του αυτισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η CoMeD, η έρευνα αυτή δεν έλαβε υπόψιν της πολλά δεδομένα, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί το συμπέρασμά της. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CoMeD είναι σκόπιμο. Για το λόγο αυτό απαίτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το συγκεκριμένο θέμα και τη σωστή ενημέρωση του κοινού για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Η ουσία Thimerosal χρησιμοποιείται, σύμφωνα με αρκετούς, στην Ελλάδα για τη συντήρηση των εμβολίων κατά της γρίπης. Άρα είναι ένα θέμα που μας απασχολεί άμεσα. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να το παρακολουθήσουμε. Τα σχετικά δημοσιεύματα του τελευταίου μήνα είναι αρκετά και αντικρουόμενα ως προς τα συμπεράσματά τους. Η μία πλευρά κάνει λόγο για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και για πληρωμένα δημοσιεύματα, ενώ η άλλη για οργανώσεις που οραματίζονται σκάνδαλα και λανθασμένες ερμηνείες ερευνών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.
Πηγές: http://mercury-freedrugs.org, news.yahoo.com, www.autisable.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...