Η διατήρηση ζεστού ενός μωρού και με άνεση κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού του μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σχέση με τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pain' έδειξε ότι τα μωρά που ήταν πιο ζεστά έκλαιγαν και συνοφρυώνονταν λιγότερο σε σχέση με μωρά που λάμβαναν χάπια ζάχαρης ή εικονικό χάπι πριν τον εμβολιασμό.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pain' έδειξε ότι τα μωρά που ήταν πιο ζεστά έκλαιγαν και συνοφρυώνονταν λιγότερο σε σχέση με μωρά που λάμβαναν χάπια ζάχαρης ή εικονικό χάπι πριν τον εμβολιασμό.
Η μικρή δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 47 υγιή νεογέννητα.
Οι γιατροί δήλωσαν ότι το ζέσταμα ήταν φυσικό, εύκολο και με καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλες αγωγές.
Οι γιατροί προσπαθούν να μειώσουν τον πόνο σε μωρά κατά τη διάρκεια εφαρμογών ρουτίνας, όπως σε εξετάσεις αίματος και εμβολιασμούς.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων όταν ακόμα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος, επομένως χρησιμοποιούνται άλλες τεχνικές, όπως η χορήγηση χαπιού ζάχαρης η πιπίλα ή ο θηλασμός.
Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο συνήθεις αγωγές που χρησιμοποιούνται, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.
Στην έρευνα του University of Chicago Comer Children's Hospital, 47 υγιή μωρά μοιράστηκαν σε 3 ομάδες- ζέστη, ζάχαρη και θηλασμό για τον εμβολιασμό για ηπατίτιδα B.
Όσα ανήκαν στην ομάδα ζέστης τοποθετήθηκαν κάτω από το 'ιατρικό σύστημα ζέστης' για το μωρό πριν το εμβόλιο. Τα υπόλοιπα μωρά είτε έλαβαν σταγόνες ζάχαρης είτε εικονικό σκεύασμα.
Καταγράφηκαν οι αντιδράσεις των μωρών-κλάμα, συνοφρύωση και καρδιακός παλμός.
Τα μωρά που διατηρούνταν ζεστά σταμάτησαν νωρίτερα από τα υπόλοιπα να κλαίνε και να συνοφρυώνονται. Σχεδόν το ένα τέταρτο δεν έκλαψε καθόλου, ενώ όλα τα μωρά στην ομάδα της ζάχαρης έκλαιγαν.
Σε όλες τις ομάδες ο καρδιακός παλμός αυξήθηκε γρήγορα μετά την ένεση και στη συνέχεια μειώθηκε περίπου με την ίδια ταχύτητα για καθεμία αγωγή.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η παροχή φυσικής ζέστης στα νεογνά στη διάρκεια οδυνηρής διαδικασίας μειώνει το κλάμα και το συνοφρύωμα που συνήθως συνοδεύει τον εμβολιασμό. Δήλωσαν ότι έδειξαν πως η έκθεση σε φυσική εξωτερική ζέστη είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματική με τις αναλγητικές και ηρεμιστικές ιδιότητες της γεύσης σουκρόζης και της πιπίλας.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η τεχνική εξουδετέρωσης του πόνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τακτικά από τους γιατρούς, καθώς δεν έχουν ακόμα απαντηθεί ερωτήσεις σχετικά με την καλύτερη θερμοκρασία.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου