Πολλές φορές προτείνουμε σε γονείς διάφορες ιδέες, έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα παιδιά που είναι συναισθηματικά αναστατωμένα ή βρίσκονται σε υπερδιέγερση... Στο Social Work Practices at the UT Elementary School παρουσιάζουν μια ιδέα, η οποία βοηθάει τα παιδιά στην συναισθηματική διαχείριση. Ένα κουτί ηρεμίας...
Μας προτείνουν, επίσης, διάφορα ονόματα που μπορούμε να του δώσουμε όπως το κουτί διαλείμματος και το κουτί ηρεμίας, αλλά και όποιο περίεργο όνομα της επιλογής μας. Αυτό το κουτάκι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο σπίτι, το σχολείο αλλά και το αυτοκίνητο.
Μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πολλές δυνατότητες για να ανταπεξέλθουν σε μια κατάσταση...
Οι φούσκες μπορούν να βοηθήσουν παιδιά (και ενήλικες) να πάρουν βαθιές ανάσες. Επίσης, μπορούν να μετρήσουν μέχρι το 10 με τα χρωματιστά ξυλάκια τους!
Μερικές φορές, όταν τα παιδιά (και οι ενήλικες) γεμίσουν με συναισθήματα, νιώθουν το σώμα τους να γεμίζει ενέργεια. Η playdough, η πλαστελίνη ή μια μαλακή ελαστική μπάλα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αποφορτιστεί από την extra ενέργεια χωρίς να αυτοτραυματιστεί ή να γίνει επιθετικό προς άλλα άτομα ή αντικείμενα.
Άλλες πάλι φορές, έχουν ανάγκη να ακουστούν. Ένα σημειωματάριο ή λευκά φύλλα, μαρκαδόροι, μολύβια και κηρομπογιές -ίσως και ένας φάκελος- είναι κατάλληλα για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, έτσι ώστε να συζητηθούν κάποια στιγμή αργότερα.
Πολλά από τα υλικά που προαναφέρθηκαν είναι εύκολο να μεταφερθούν σε ένα κουτί...
Όλα τοποθετούνται όμορφα, έτοιμα προς μεταφορά και χρήση...
Υπάρχει, φυσικά, πλήθος υλικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δείτε κάποια επιπλέον παρακάτω..
- Φούσκες
- Κηρομπογιές
- Μολύβια
- Λευκά χαρτιά
- Ημερολόγιο
- Φακέλους
- Πινακίδα με κλιπ για χαρτιά
- Τουβλάκια
- Βιβλία
- Playdough
- Μανταλάκια
- Κάρτες συναισθημάτων
- Μαλακά μπαλάκια
- Λαστιχάκια
- Αγαπημένα Cds
- Mp3 players
- Χρωματιστά ξυλάκια
- Καλαμάκια
- Αγαπημένο αρκουδάκι
- Παιχνίδια με δόνηση
Υπάρχουν πολλές επιλογές, και δεν μπορούν να μπουν όλες σε ένα κουτάκι. Όμως, εναλλακτικά, μπορεί να φτιάξει την δική του Τσάντα ηρεμίας που θα επιλέγει τι θα παίρνει μαζί του κάθε φορά. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, στην επιλογή των αντικειμένων, έχοντας κατά νου 4 πραγματάκια:
- Αντικείμενα και παιχνίδια που του αρέσουν πολύ.
- Ποιά υλικά είναι ηρεμιστικά για εκείνο.
- Ποιά υλικά είναι ασφαλή για τα διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. τα ψαλίδια δεν είναι ασφαλή για τον χώρο του αυτοκινήτου).
- Ποιά υλικά μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά μπορεί χρησιμοποιηθούν με επικίνδυνο τρόπο (για παράδειγμα, αν κάποιο παιδί βάζει ακόμα αντικείμενα στο στόμα προσέχουμε τα μικροαντικείμενα, τις πλαστελίνες κ.α.).
Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου