11 Σεπ 2012

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Μεγάλο σχολείο

Και να η μεγάλη αλλαγή. Το μικρό σας περνάει από το προσχολικό στάδιο στην πρώτη δημοτικού και εσείς –πρέπει να παραδεχθείτε- ότι έχετε περισσότερο άγχος.

Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι όταν το παιδί σε αυτή το σημαντικό μεταβατικό στάδιο της ζωής του, αναγκάζεται να αλλάξει και σχολικό περιβάλλον, αφήνοντας το νηπιαγωγείο του κι επιλέγοντας ένα άλλο σχολείο.

Τα πιο κοινωνικά παιδιά θα προσαρμοστούν πιο εύκολα, και τα πιο «συνεσταλμένα» θα θελήσουν περισσότερο χρόνο, για να καταφέρουν να βρουν τις ισορροπίες τους.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι κάθε παιδί σε ένα χρονικό διάστημα, που εξαρτάται από τον χαρακτήρα του, θα καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως.

Για να το βοηθήσετε λίγο στην μετάβαση αυτή, μιλήστε του για το νέο του σχολείου, εξηγήστε του γιατί πρέπει να φύγει από το προηγούμενο, προσπαθήστε να το πάτε να δει τις τάξεις από κοντά, βρείτε τη δασκάλα και μιλήστε της για τις ανησυχίες σας.

Το βασικότερο είναι να σταθείτε δίπλα του, και να απαντάτε σε όλες του τις απορίες.

Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν έναν έμπιστο άνθρωπο να απευθυνθούν όποτε έχουν πρόβλημα.
Αν παρατηρήσετε έντονο εκνευρισμό, κακή διάθεση και άρνηση να πάει σχολείο, μιλήστε του, ακούστε το με προσοχή, και φροντίστε να μην αναιρέσετε όσα αισθάνεται υποβαθμίζοντάς τα.
Πείτε του ότι το καταλαβαίνετε και βρείτε τρόπους να το φέρετε πιο κοντά με τους καινούργιους του συμμαθητές, διοργανώνοντας μία συνάντηση εκτός σχολείου.

Τέλος, αν νομίζετε ότι το παιδί περιθωριοποιείται και απομακρύνεται, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Μπορείτε ακόμη να το ενημερώσετε για τις διαφορές που θα αντιμετωπίσει στο νέο του σχολείο, το Μεγάλο πλέον σχολείο, όπως ότι θα έχει τσάντα με βιβλία και τετράδια, ποιά μαθήματα θα κάνουν, τί πρέπει να κάνει όταν θα χτυπάει το κουδούνι κ.λ.π.
                                                            της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...