7 Ιαν 2013

Γιατί να κάνει Εργοθεραπεία;

Το παρακάτω άρθρο το διαβάσαμε στο www.mother.gr  και μας άρεσε πολύ γιατί είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κλάδος της Εργοθεραπείας αρχίζει να γίνεται γνωστός για την προσφορά και την αποτελεσματικότητά του.

Αν και οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τον όρο εργοθεραπεία, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι είναι αυτή η επιστήμη και τι μπορεί να προσφέρει στο παιδί.

Η εργοθεραπεία είναι μια επιστημονική ειδικότητα που ασχολείται με τη λειτουργικότητα του ανθρώπου σε κάθε ηλικία, δηλαδή σκοπός της είναι να καταστήσει το άτομο λειτουργικό και ικανό να εκτελέσει όλες τις δραστηριότητες, που χρειάζεται στη ζωή του.

Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι, για να μάθει το παιδί σας να κάνει καλά γράμματα, να καταφέρει να συγκεντρώνεται ή να κρατάει σωστά το πηρούνι, θα του ήταν χρήσιμες κάποιες συνεδρίες εργοθεραπείας; Και όμως, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να εντοπίσει τις δυσκολίες του παιδιού, να διερευνήσει τις αιτίες τους και να το βοηθήσει να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται, ώστε να καταφέρνει ό,τι και τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην αντίληψη, στην κίνηση, στη μάθηση, στην οργάνωση χώρου, χρόνου και αντικειμένων, στη συγκέντρωση, στον προσανατολισμό ή στην αυτοεξυπηρέτηση. Το παιδί, που θα παραπεμφθεί σε έναν εργοθεραπευτή, πρώτα θα αξιολογηθεί μέσα από κάποια ειδικά τεστ δραστηριοτήτων, ώστε να διαπιστωθούν οι αδυναμίες του. Στη συνέχεια, ο εργοθεραπευτής θα σχεδιάσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, με τις κατάλληλες δραστηριότητες, που θα το βοηθήσουν να συμπληρώσει τις ελλείψεις του.

Η εργοθεραπεία, επειδή δεν λειτουργεί σαν μάθημα, αρέσει πολύ στα παιδιά. Οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν πολλά παιχνίδια, όπως μπάλες, πλαστελίνες, τουβλάκια για κατασκευές, παζλ, ζωγραφική, σχοινάκια, κορίνες, στεφάνια κλπ, που βοηθούν το παιδί να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό λειτουργικό επίπεδο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται και η συνεργασία των γονέων, δηλαδή μετά τις συνεδρίες το παιδί θα πρέπει να κάνει και κάποιες ασκήσεις στο σπίτι.

Να θυμάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση των δυσκολιών σε προσχολική ηλικία αποτελεί εγγύηση για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολείο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...