9 Απρ 2013

Σχεδιάστε το ταξίδι



Για αρκετούς γονείς, ένα σύντομο ταξίδι ή ακόμα και μία ημερήσια εκδρομή ενδέχεται να αποτελούν «πονοκέφαλο», καθώς σπάει η ημερήσια ρουτίνα του παιδιού και αυτό συχνά πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα στερηθείτε εσείς και το παιδί τα ταξίδια. Η επιτυχία ή αποτυχία τους εξαρτώνται από την προετοιμασία που έχετε κάνει, αλλά και από τυχαίους παράγοντες (όπως έργα στο δρόμο, παρακάμψεις ή μποτιλιαρίσματα).

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που κάτι πάει στραβά όμως, μπορεί να υπάρξει αίσιο τέλος, αρκεί να έχετε σχεδιάσει σωστά το ταξίδι. Μερικές συμβουλές που ενδέχεται να σας βοηθήσουν:

Κάποτε ξεκινούσαμε με ένα χάρτη και στην καλύτερη περίπτωση είχαμε και έναν ταξιδιωτικό οδηγό μαζί μας. Πλέον, μέσω του διαδικτύου, μπορούμε να βρούμε πλήρη στοιχεία τόσο για τον προορισμό όσο και για τις ενδεχόμενες ενδιάμεσες στάσεις του ταξιδιού μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε δει σε βίντεο μέρος ή ολόκληρη τη διαδρομή που θα κάνουμε. Αξιοποιήστε αυτές τις δυνατότητες για να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι. Δημιουργήστε κάποιες προσδοκίες στο παιδί, ώστε να θέλει να κάτσει ήσυχο μέχρι την επόμενη στάση.

Ενημερώστε το παιδί για το χρόνο του ταξιδιού, καθώς και για τις στάσεις που θα κάνετε (ανάλογα με τις αντοχές του παιδιού σας). Φροντίστε να ενημερωθείτε για τα ωράρια λειτουργίας. Δεν έχει νόημα να του τάξετε επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο και να διαπιστώσετε την τελευταία στιγμή ότι έκλεισε πριν από μία ώρα. 

Φροντίστε να «σπάσετε» το ταξίδι σε αρκετές στάσεις, προνοώντας από πριν για τουαλέτα. Αποφύγετε μέρη με πολυκοσμία, στα οποία ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένετε μεγάλες ουρές.

Εάν κάποιο από τα μέρη που θα επισκεφθείτε διαθέτει δική του ιστοσελίδα, δείξτε στο παιδί μερικές φωτογραφίες ή βίντεο από το συγκεκριμένο μέρος, ώστε να ξέρει τι να περιμένει. είναι επίσης χρήσιμο να φτιάξετε το ή τα ημερήσια προγράμματα που θα ακολουθήσετε, σε οπτικοποιημένη μορφή, ώστε να περιορίσετε στο παιδί το άγχος μετάβασης.

Αποφασίστε από πριν που θα σταματήσετε για φαγητό. Βρείτε εστιατόρια που προσφέρουν φαγητά που του αρέσουν. Καλού κακού όμως, έχετε μαζί σας και μερικά σνακ, μήπως και κάτι πάει στραβά. Εναλλακτικά, ενημερώστε το παιδί ότι θα κάνετε πικ νικ στη φύση και προετοιμαστείτε αναλόγως. Θυμηθείτε πως τα ζεστά ροφήματα κατευνάζουν την υπέρ-διέγερση, σε αντίθεση με τα κρύα, καθώς και ότι κριτσανιστά σνάκ προσφέρουν ιδιοδεκτικό ερεθισμό, τον οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί.

Ενημερωθείτε εάν υπάρχουν εστιατόρια με παιδότοπο (εφόσον αυτό αρέσει στο παιδί σας) κατά μήκος της διαδρομής. Η επαφή με άλλα παιδιά, ενδέχεται να το κάνει να νιώσει καλύτερα.

Εάν το παιδί δεν ζαλίζεται και ηλικιακά μπορεί να ανταποκριθεί, αναθέστε του το ρόλο του πλοηγού. Δώστε του ένα χάρτη ή μία ηλεκτρονική συσκευή και ζητείστε του να σας δίνει οδηγίες. Θα νιώσει πολύ καλύτερα και θα έχει κάτι να ασχολείται.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να τραγουδάτε ή να παίζετε άλλα παιχνίδια με τα ονόματα των χωριών από τα οποία περνάτε. Πάρτε μαζί τα αγαπημένα του παιχνίδια, τα οποία θα το κρατήσουν απασχολημένο κατά τη διάρκεια της διαδρομής. 

Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι ακουστικά, ώστε να ακούει τη μουσική που του αρέσει και το χαλαρώνει, όποτε αυτό του είναι απαραίτητο, ή εαν δεν του αρέσει η μουσική που ακούτε στο αυτοκίνητο.

Εάν πρόκειται να συναντήσετε συγγενείς ή φίλους εκεί που πάτε, ενημερώστε το παιδί. Μία έκπληξη ακόμα κι αν εσείς θεωρείτε ότι είναι ευχάριστη, μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα μετά από ένα κουραστικό ταξίδι.

Καλό σας ταξίδι!
Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...