21 Ιαν 2014

Το βρέφος που θηλάζει



1. Ανοσοποιητικό σύστημα – Ανταποκρίνεται καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το μητρικό γάλα το βοηθάει να ωριμάσει. Μειωμένος κίνδυνος για παιδικούς καρκίνους.

2. Δέρμα – Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού εκζέματος.

3. Μύες και αρθρώσεις – Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι λιγότερη συχνή σε παιδιά που έχουν θηλάσει.

4. Έντερα – Λιγότερη δυσκοιλιότητα.

5. Ουροποιητικό σύστημα – Λιγότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού σε παιδιά που έχουν θηλάσει.

6. Σκωληκοειδής απόφυση – Παιδιά με οξεία σκωλεικοειδίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν θηλάσει.

7. Νεφρά – Με λιγότερο αλάτι και μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης, το μητρικό γάλα είναι πιο “ελαφρύ” για τα νεφρά του μωρού.

8. Πεπτικό σύστημα – Λιγότερα επεισόδια διάρροιας και γαστρεντερικών λοιμώξεων στα μωρά που θηλάζουν. Αποκλειστικός θηλασμός για έξη μήνες ή/και περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, κατά την ενήλικη ζωή.

9. Καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα – Οι ενήλικες που έχουν θηλάσει ως βρέφη, έχουν λιγότερη χοληστερόλη. Ο ρυθμός της καρδιάς είναι μικρότερος σε παιδιά που θηλάζουν.

10. Αναπνευστικό σύστημα – Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες και λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, γρίπης και δύσπνοιας.

11. Στόμα – Μικρότερη ανάγκη για ορθοδοντικές εργασίες σε παιδιά που θηλάζουν πάνω από ένα χρόνο. Καλύτερη ανάπτυξη των μυών του προσώπου εξαιτίας του θηλασμού. Οι διαφορετικές γεύσεις του μητρικού γάλακτος προετοιμάζουν το μωρό για μεγαλύτερη ποικιλία στερεών τροφών.

12. Αυτιά – Τα μωρά που θηλάζουν παθαίνουν λιγότερες ωτίτιδες

13. Λαιμός – Τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν σε μικρότερο ποσοστό ανάγκη για αμυγδαλεκτομή.

14. Μάτια – Η όραση είναι καλύτερη σε παιδιά που έχουν τραφεί με μητρικό γάλα

15. Διανοητική ανάπτυξη – Η χοληστερόλη και τα υπόλοιπα λίπη του μητρικού γάλακτος βοηθούν στη καλύτερη ανάπτυξη των νευρικών ιστών του εγκεφάλου.

16. Ενδοκρινικό σύστημα – Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Θα την βρείτε στο thilasmos.com

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...