27 Φεβ 2014

Test Σχολικής Ετοιμότητας: τί είναι;

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για να εγγραφεί ένα παιδί στην πρώτη δημοτικού απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να έχει την κατάλληλη ηλικία και να έχει φοιτήσει στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο στις μέρες παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να υπάρχουν παιδάκια, που αν και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν είναι στην πραγματικότητα έτοιμα να ξεκινήσουν το δημοτικό, δεν έχουν δηλαδή σχολική ετοιμότητα.
Η σχολική ετοιμότητα δεν σχετίζεται με την εξυπνάδα ενός παιδιού, αλλά με το κατά πόσο έχει φτάσει αναπτυξιακά στο κατάλληλο επίπεδο για να φοιτήσει στο δημοτικό. Ένα παιδί που, για παράδειγμα, δεν έχει την απαραίτητη ωριμότητα ή που έχει προβλήματα λόγου είναι πιθανόν να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του δημοτικού και να παρουσιάσει δυσκολίες.

Η διερεύνηση της σχολικής ετοιμότητας του παιδιού γίνεται μέσω ενός τεστ σχολικής ετοιμότητας, το Α’ Τεστ, το οποίο πραγματοποιείται από ειδικούς θεραπευτές, αναπτυξιολόγους,εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ. Ελέγχει αποκλειστικά και μόνο αν το παιδί έχει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρακολουθήσει χωρίς προβλήματα το δημοτικό, δεν καταλήγει σε καμία διάγνωση και δεν είναι δεσμευτικό για τους γονείς.

Αν το παιδί περάσει το τεστ, σημαίνει ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει στο δημοτικό. Αν βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, δηλαδή εμφανίζει μικρές δυσκολίες, τότε οι γονείς θα λάβουν οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει το βοηθήσουν. Αντίθετα, αν το τεστ δείξει ότι το παιδί έχει πολλούς χαμηλούς αναπτυξιακούς δείκτες, τότε χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση και οι ειδικοί προτείνουν αναστολή της φοίτησης στο δημοτικό, δηλαδή να επαναλάβει το παιδί το νηπιαγωγείο.

Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν γονιό να επαναλάβει το παιδί του το νηπιαγωγείο, γι’ αυτό λέμε ότι το τεστ δεν είναι δεσμευτικό. Ωστόσο, πολλές φορές η αναστολή φοίτησης είναι σωτήρια για το παιδί, αφού δεν βιώνει την σχολική αποτυχία και με την επανάληψη της χρονιάς καταφέρνει να προετοιμαστεί καλύτερα και να καλύψει τις αδυναμίες του.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς, τα παιδιά των οποιων ετοιμαζονται να γινουν "πρωτάκια", μπορουν να πληροφορηθούν για το τεστ σχολικης ετοιμοτητας στο www.atest.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...