4 Μαρ 2014

Βρέφος και παιχνίδι (Γέννηση μέχρι και 1 έτους)

Το παιχνίδι είναι αδιαμφισβήτητα πολύ βασικό για κάθε παιδί. Παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού όσο και στην εξέλιξη των ευρύτερων δεξιοτήτων του. Για να μπορέσει όμως ένα παιχνίδι να προσφέρει ώρες χαλάρωσης αλλά και εκπαίδευσης σε ένα παιδί θα πρέπει να είναι και αντίστοιχο της ηλικίας του.


 
Στο άρθρο αυτό σας δίνουμε τα ιδανικά παιχνίδια για το μωρό σας από την μέρα της γέννησης του μέχρι και τον πρώτο χρόνο της ζωής του!

Γέννηση έως και 3 μηνών:

Το μωρό σας ακόμα και από τις πρώτες μέρες της ζωής του, μπορεί να συμμετάσχει στο παιχνίδι όσο και αν αυτό σας φαίνεται περίεργο. Θα παρατηρήσετε ότι ενώ του μιλάτε ή του δείχνετε παιχνίδια με ήχο εκείνο γυρίζει το κεφαλάκι του και το βλέμμα του προς τη μεριά που έρχεται ο ήχος. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική λοιπόν για παιχνίδια που στόχο έχουν την ενεργοποίηση των αισθήσεών του.

Για αυτήν την ηλικία του παιδιού σας, αγοράστε ή κατασκευάστε παιχνίδια όπως είναι τα μόμπιλο που μπορούν να κρεμαστούν στην κούνια του. Επιλέξτε ζωηρά χρώματα και μεγάλα αντικείμενα, ώστε το παιδί να παρατηρεί. Κατάλληλα είναι και τα μόμπιλο που έχουν μουσική έτσι ώστε να υπάρχει και κίνηση στο παιχνίδι την ώρα που το μωρό σας το βλέπει.

4 μηνών έως και 6 μηνών:
Το μωρό σας σ’ αυτήν την ηλικία ανακαλύπτει τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα χεράκια του. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν χρησιμοποιήστε διάφορα παιχνίδια που μπορεί το μωρό σας να «πιάνει» και να επεξεργάζεται όπως είναι κουδουνίστρες, διάφορα πάνινα παιχνίδια (μην προτιμάτε τα λούτρινα ή χνουδωτά). Ένα ακόμα κατάλληλο παιχνίδι γι’ αυτήν την ηλικία είναι και το γυμναστήριο εδάφους. Το μωρό σας εκτός του ότι θα είναι ξαπλωμένο και χαλαρό στο πάπλωμα αυτό θα έχει και την δυνατότητα να κινεί τα χέρια του να πιέζει τα αντικείμενα για να ακούσει τους ήχους αλλά και να τεντώνει τα άκρα του στην προσπάθειά του να φτάσει τα παιχνίδια. Κατάλληλα επίσης για αυτήν την ηλικία είναι και οποιοδήποτε παιχνίδι με ήχο ή χωρίς μπορεί να προσαρμοστεί στο καρεκλάκι ή στο καρότσι του.

6 μηνών έως και 9 μηνών:
Είναι το διάστημα που το μωρό σας αρχίζει σιγά σιγά να στηρίζεται στα «δικά του πόδια». Είναι το διάστημα που ενδεχομένως το μωρό έχει αρχίσει να μπουσουλά και να στηρίζει το κορμάκι του. Στην ηλικία αυτή αντιλαμβάνεται καλύτερα το τι συμβαίνει γύρω του και μπορεί πλέον να συμμετάσχει ενεργά στο παιχνίδι μαζί σας. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι οι πίνακες δραστηριοτήτων. Είναι πίνακες κατάλληλα διαμορφωμένοι με μοχλούς, κουμπιά, ήχους και εικόνες που θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον του. Επιλέξτε επίσης και μικρά μαλακά βιβλιαράκια που μπορεί το παιδί να επεξεργαστεί μόνο του ξεφυλλίζοντάς τα και κοιτώντας τις εικόνες και τα χρώματα. Ακόμα ένα όμορφο παιχνίδι αυτής της ηλικίας είναι και η πυραμίδα. Υπάρχουν στο εμπόριο ξύλινες ή πλαστικές πυραμίδες με κρίκους ή άλλα σχήματα που μπορείτε να αδειάσετε πάνω στο πάτωμα και το παιδί στη συνέχεια να προσπαθήσει να τα βάλει πίσω στον κώνο. Επιλέξτε επίσης και άλλα παρόμοια παιχνίδια με σχήματα και σφηνώματα που εσείς θα βγάζετε από τη θέση τους και εκείνο θα προσπαθεί να τα ξαναβάλει μέσα.

9 μηνών έως και 1 έτους:
Εδώ είναι το σημείο που χτίζουμε την προσωπικότητά του. Το μωρό μας πλέον στηρίζεται, κινείται, ανοιγοκλείνει τα χέρια του και αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από πριν. Επιλέξτε παιχνίδια που είναι ιδιαίτερα εκπαιδευτικά, όπως είναι παζλ, βιβλία. Επιλέξτε ακόμα και παιχνίδια που θα ενισχύσουν την κίνηση όσο και την ισορροπία του, όπως είναι περπατούρες, αυτοκινητάκια, μικρά ποδηλατάκια. Τέλος κατάλληλα για αυτήν την ηλικία είναι και όλα τα μιμητικά παιχνίδια. Το παιδί μας μιμείται μέσα στο σπίτι τις δικές μας κινήσεις. Έτσι θα το δείτε να θέλει να κρατά και εκείνο το τηλέφωνο κάνοντας πως μιλάει, το κλειδί της πόρτας, τις κουτάλες της κουζίνας. Επιλέξτε παιχνίδια που μοιάζουν με τα κανονικά εξαρτήματα ενός σπιτιού.

Σε όλες τις ηλικίες των παιδιών και όχι μόνο στα βρέφη, είναι σημαντικό να επιλέγουμε παιχνίδια που ανταποκρίνονται στην ηλικία του και έχουν πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν δώσετε οποιοδήποτε παιχνίδι στο παιδί σας, βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν αφαιρείται κανένα του κομμάτι και δεν υπάρχει κίνδυνος το παιδί να το καταπιεί!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...