10 Οκτ 2014

Σύνδρομο Υπερκινητικότητας: 7 ενδεικτικά σημάδια

Το σύνδρομο ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), πιο γνωστό ως «υπερκινητική διαταραχή» είναι μία ασθένεια που δεν αφορά τελικά μόνο σε παιδιά αλλά ακολουθεί τον ασθενή και στην ενήλικη ζωή του.

Με χαρακτηριστικά δείγματα την απροσεξία, τη διάσπαση της προσοχής, την υπερκινητικότητα, τις δυσκολίες αφοσίωσης σε ακαδημαϊκές και εργασιακές υποχρεώσεις, το ΔΕΠ-Υ είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που δε γνωρίζει ότι πάσχει από αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Health, υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να σας προϊδεάσουν.

Νευρικότητα και ανησυχία

Αν και σε νεαρές ηλικίες το σύνδρομο υπερκινητικότητας παρατηρείται με υπερβολική δράση και ενέργεια, στους ενήλικες «εκφράζεται» με νευρικότητα και ανησυχία. Βέβαια αυτό δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Συνήθως προϋπάρχει μία θορυβώδης παιδική ηλικία με έντονη δραστηριότητα του παιδιού, που πολύ απλά δεν μπορεί να κάτσει σε ένα μέρος. Αν κάποιοι το λένε άτακτο, ίσως τελικά να είναι κάτι παραπάνω.

Αναβολές και καθυστερήσεις
Ένας άνθρωπος που πάσχει από σύνδρομο υπερκινητικότητας συνήθως είναι ιδιαίτερα αναβλητικός. Η ανικανότητα συγκέντρωσης και αφοσίωσης σε έναν στόχο είναι χαρακτηριστικά δείγματα συμπεριφοράς ενώ στην ουσία τα άτομα αυτά λειτουργούν καλύτερα υπό καθεστώς πίεσης. Ωστόσο το μόνιμο άγχος μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο.

Αναζητάτε συνεχώς συγκινήσεις;

Οι άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ είναι υπερδραστήριοι αναζητώντας συνεχώς την περιπέτεια μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Συχνά εμφανίζουν ριψοκίνδυνες τάσεις όπως είναι τα extreme sports, ο τζόγος και οι εξωσυζυγικές σχέσεις. Το κλειδί είναι να αναζητήσετε την περιπέτεια σε δραστηριότητες που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη δουλειά σας, τη σχέση σας ή ακόμα και τη σωματική σας ακεραιότητα.

Χάνετε συνεχώς τα πράγματά σας

Αν η απώλεια των κλειδιών, της τσάντας σας ή του κινητού σας αποτελεί καθημερινή ρουτίνα, ίσως είναι ένα πρώτο σημάδι να ελέγξετε εάν είστε ένας από αυτός που πάσχουν από σύνδρομο υπερκινητικότητας. Επειδή ακριβώς το ζήτημα έγκειται στην ελλειμματική διαταραχή και τη δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια αντικειμένων αποτελεί συχνό φαινόμενο. Αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι ότι όταν τοποθετήσετε, για παράδειγμα κάπου τα κλειδιά σας και δεν δώσετε προσοχή, ο εγκέφαλος δε μπορεί να καταχωρήσει το γεγονός αυτό στη μνήμη.

Κάπνισμα

Σχεδόν το 40% των ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο υπερκινητικότητας είναι καπνιστές. Η νικοτίνη είναι ένας από τους καλύτερους…φίλους του ΔΕΠ-Υ. Το κάπνισμα και γενικότερα οι εθισμοί είναι συχνές αντιδράσεις ατόμων με ελλειμματική προσοχή.

Ευερέθιστα νεύρα
Μπορεί η καθημερινότητα του καθενός να ευνοεί καταστάσεις εκνευρισμού και ευερέθιστης συμπεριφοράς αλλά οι γρήγορες και κυρίως απότομες εναλλαγές διάθεσης είναι «οιωνοί» συνδρόμου υπερκινητικότητας. Ωστόσο επειδή αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αποτελεί και μία πρώτη ένδειξη διπολικής διαταραχής, πολλοί παρερμηνεύουν τη διάγνωση, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει και από τα δύο. Η εμπεριστατωμένη και ενδελεχής εξέταση και διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρορμητικότητα

Αν συνηθίζετε να «βγάζετε στη φόρα» ό,τι σας έρχεται στο μυαλό χωρίς προηγουμένως να το επεξεργάζεστε, ίσως αυτό να αποτελεί σημάδι Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Εάν βέβαια ενεργείτε και παρορμητικά, όπως για παράδειγμα να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ξαφνικά, να κάνετε εφήμερες σχέσεις χωρίς προστασία αντισύλληψης ή ακόμα και αν σας κυριεύει καταναλωτική μανία με ελάχιστη σκέψη για τις συνέπειες αυτών των πράξεων, τότε ίσως καλύτερα να επισκεφτείτε έναν ειδικό γιατρό για μία πιο επαγγελματική διάγνωση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...