Για ορισμένα παιδιά το μπάνιο αποτελεί την πιο βαρετή διαδικασία και αυτό γιατί θα πρέπει να διακόψουν τις δραστηριότητες τους, να γδυθούν και να βραχούν! Αυτόματα όλο αυτό τα κάνει να γκρινιάζουν και να αρνούνται να συμμετάσχουν.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής δίνει τρεις απλές αλλά και χρήσιμες συμβουλές, ώστε να μετατρέψετε αυτή την ανούσια, για τα παιδιά διαδικασία, σε παιχνίδι.
Προσθέστε στη μπανιέρα διασκεδαστικά αξεσουάρ
Ένα παιδί κάνει μπάνιο πιο εύκολα όταν ξέρει ότι στη μπανιέρα θα συναντήσει αγαπημένα διασκεδαστικά αξεσουάρ, τα οποία έχετε επιλέξει μαζί. Θα χρησιμοποιήσει πιο πρόθυμα το σαπούνι, εάν του έχετε αγοράσει ένα με σχήμα το αγαπημένο του ζώο και άρωμα. Επίσης, θα δεχτεί πιο εύκολα το τρίψιμο του σφουγγαριού εάν είναι με τον αγαπημένο του ήρωα.
Φροντίστε η ώρα του μπάνιου να είναι ευχάριστη
Η ώρα του μπάνιου για το παιδί σας δεν έχει την ίδια σημασία που έχει για εσάς. Γι αυτό και πρέπει εκείνη η ώρα να είναι ευχάριστη και άνετη. Σιγουρευτείτε ότι το νερό είναι αρκετά ζεστό, υπάρχει καλοριφέρ κοντά του (τη χειμερινή περίοδο) και ειδικό χαλάκι μπανιέρας. Φροντίστε για τις ανέσεις του, όπως σκαμνάκι μπροστά στο νιπτήρα και κάνετε παρέα το πλύσιμο των χεριών, των δοντιών, του προσώπου, κάτι που βαριέται πολύ να κάνει μόνο του.
Μετατρέψτε το σε μια ευχάριστη συνήθεια
Από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού πρέπει να συμπεριλάβετε το μπάνιο στο πρόγραμμά του και να το μετατρέψετε σε μια ευχάριστη συνήθεια. Εάν έχει γίνει μέρος της ρουτίνας του, τότε είναι πολύ δύσκολο να το αρνηθεί κατά το πέρασμα των χρόνων. Αρχίστε σιγά-σιγά στην ηλικία των τριών ετών να του δείχνετε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πλένεται και μόνο του και κάθε φορά που τελειώνει, κάνετε θετικά σχόλια όπως «Πόσο όμορφα μυρίζεις!».
Συμβουλή Ειδικού:
Ενώ για τα περισσότερα παιδιά το μπάνιο είναι μια ευχάριστη διαδικασία για κάποια άλλα μπορεί να είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που τους προκαλεί άγχος και εκδηλώνεται με κλάμα, άρνηση, ξεσπάσματα θυμού και φωνές. Τέτοιου είδους συμπεριφορά μπορεί να υποδηλώνει διαταραχές στην αισθητηριακή επεξεργασία. Καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και να τον συμβουλευτείτε σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του.
Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου