19 Δεκ 2011

Baby yoga

Ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που αγαπούν τη γιόγκα αλλά πρόσφατα φέρατε στον κόσμο το αγγελούδι σας και δεν ξέρετε πώς να επανέλθετε σε φόρμα μετά τη γέννα; Μπορείτε και πάλι να ξεκινήσετε την αγαπημένη σας γυμναστική έχοντας συντροφιά το μωρό σας. Η baby yoga είναι κάτι σχετικά καινούργιο στη χώρα μας αλλά με ολοένα και περισσότερους οπαδούς αφού όχι μόνο αποτελεί ένα από τα καλύτερα είδη γυμναστικής αλλά φέρνει πιο κοντά τη μητέρα με το παιδί, ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής του.

Για το τι είναι η baby yoga αλλά και το πόσο ευεγερτικά αποτελέσματα έχει σε μαμά και παιδί αλλά και στη μεταξύ τους σχέση μιλάει η κ. Θωμαΐς Μαγγανάρη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια baby yoga του Birthlight, και δασκάλα στο στούντιο Atelier Somatos, στο Κολωνάκι.

Τί είναι η baby yoga;
Είναι yoga για μαμάδες με μωρά 2-18 μηνών. Περιλαμβάνει προσαρμοσμένες στάσεις γιόγκα για ευλυγισία και ενδυνάμωση, απαλό βρεφικό μασάζ, κινήσεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την ισορροπία καθώς και τεχνικές χαλάρωσης τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό της. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα χαράς, τραγουδιού, μοιράσματος και με αλληλοσεβασμό.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα;
“Ξεκινάμε από ομάδες γιατί έχει σημασία η κοινωνικοποίηση των μαμάδων. Συζητάμε για το πως πέρασε η εβδομάδα, τι ωραία πράγματα κάναμε με το μωρό μας και στη συνέχεια περνάμε σε ασκήσεις. Ανάλογα με το τί διάθεση έχουν τα μωρά ξεκινάμε κάνοντας πρώτα ασκήσεις γι΄ αυτά ή για τις μαμάδες”.

Όπως εξηγεί η κ. Μαγγανάρη, πάντα πρέπει να ρωτάμε τα μωρά μας αν θέλουν να κάνουμε yoga, γιατί μπορούν να μας απαντήσουν με τον τρόπο τους το εάν έχουν ή όχι διάθεση, και οι μαμάδες από την πλευρά τους μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών τους.
Μετά τις ασκήσεις ακολουθεί πάντα ένα 10 λέπτο χαλάρωσης και συζήτηση.

Ασκήσεις για τη μαμά και το παιδί
Στη baby yoga γίνονται εναλλάξ ασκήσεις για τη μαμά και το παιδί ενώ υπάρχουν και κάποιες στις οποίες συμμετέχουν και οι δύο.

Έαν ξεκινάμε από τα μωρά ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η επαφή είναι ένα απαλό μασάζ. Στη baby yoga η μαμά μαθαίνει να κάνει ασκήσεις στο μωρό της για τα πόδια, τα χέρια, το στήθος, την πλάτη και δέχεται συμβουλές για το πώς πρέπει να κρατά το μωρό, πώς να κάνει τα παιχνίδα κ.ά.

Η μαμά από την πλευρά της κάνει μεταγεννητικές ασκήσεις, μαθαίνει πώς πρέπει να σηκώνεται, ασκήσεις χαλάρωσης για τον λαιμό, την πλάτη, προσαρμοσμένες ασκήσεις για ευλυγισία και ισορροπία αλλά και χαλάρωσης.

Σε κάποιες στάσεις μπορεί να συμμετέχει και το μωρό. Για παράδειγμα, αναφέρει η κ. Μαγγανάρη, τη στάση της γάτας όπου η μαμά ένω έχει σηκώσει τον κορμό του σώματός της μπορεί να έχει το μωρό από κάτω, να το κοιτάει και να του μιλάει.

Ποιά είναι τα ωφέλη της baby yoga;
Πρόκειται για μια ποιοτική αλληλεπίδραση ανάμεσα στη μαμά και το μωρό που ενισχύει το δέσιμο μεταξύ τους αλλά και έχει ξεχωριστά ωφέλη για τον καθένα. Η μητέρα μέσα από το άγγιγμα και την επικοινωνία περνάει αποκλειστικό και ποιοτικό χρόνο με το παιδί της αλλά και μαθαίνει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του κάτι που της χαρίζει αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, γυμνάζεται η ίδια, χαλαρώνει, σιγά-σιγά αποκτά μετά τη γέννα καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και βοηθιέται στο να αντιμετωπίσει τυχόν ψυχοσωματικά συμπτώματα μετά τη γέννα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι έρχεται σε επαφή με άλλες μαμάδες και έτσι όχι μόνο κοινωνικοποιείται αλλά μπορεί να μοιραστεί απόψεις ή και ανησυχίες για το μωρό.

Baby yoga μπορούν να κάνουν και μπαμπάδες, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο ή ακόμα και ένα άλλο πολύ κόντινο πρόσωπο στο μωρό αφού τα όσα κάνουν στο μάθημα μπορούν να τα κάνουν και στο σπίτι.

Η baby yoga έχει πολύ σημαντικά ωφέλη για το μωρό καθώς πέρα από το δέσιμο που αποκτά με τη μητέρα, ενεργοποιούνται όλα του τα όργανα, ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα, βοηθιέται το κυκλοφορικό, κάνει καλύτερο ύπνο και ανακουφίζεται από τυχόν κολικούς και προβλήματα πέψης. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, αναφέρει η κ.Μαγγανάρη, που παρομοιάζει την ανάπτυξη του παιδιού με αυτή ενός λουλουδιού.

“Δεν πάμε να επισπεύσουμε την ανάπτυξη του μωρού αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξής του στο μέγιστο. Είναι όπως με τα λουλούδια: Μπορούμε να τα μεγαλώσουμε δίνοντας τους το κατάλληλο έδαφος, ποτίζοντάς τα κτλ ή απλά να τα δούμε να μεγαλώνουν πιο αργά”.

Αυτό που επισημαίνει η ίδια, είναι ότι όσο περισσότερα ερεθίσματα δίνουμε στο παιδί σε αυτή την ηλικία και επενδύουμε σε αυτό τόσο πιο πολύ επενδύουμε στην ανάπτυξη της δικής του προσωπικότητας αλλά και θέτουμε τις βάσεις για μια σχέση ζωής.
Πληροφορίες
Οι εγγραφές για το τμήμα baby yoga στο Atelier Somatos (Κλεoμένους & Αριστοδήμου 13, Κολωνάκι, μετρό Ευαγγελισμός) έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται. 
Για πληροφορίες τηλεφωνήστε στα: 6946542272 και 6984660703.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...