Μωρά που περνούν χρόνο κοντά σε σκύλους, εμφανίζουν λιγότερες μολύνσεις ώτων και αναπνευστικά προβλήματα σε σχέση με όσα ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pediatrics', δεν ανέφερε την αιτία αλλά υπέδειξε ότι με την παρουσία κοντά σε έναν σκύλο που περνά τουλάχιστον τη μισή μέρα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού τον πρώτο χρόνο ζωής.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pediatrics', δεν ανέφερε την αιτία αλλά υπέδειξε ότι με την παρουσία κοντά σε έναν σκύλο που περνά τουλάχιστον τη μισή μέρα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού τον πρώτο χρόνο ζωής.
Και οι γάτες φάνηκε να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία στα μωρά, αν και η επίδραση που παρατηρήθηκε ήταν ασθενέστερη σε σχέση με τους σκύλους.
Η έρευνα βασίστηκε σε 397 παιδιά στη Φινλανδία, των οποίων οι πατέρες κατέγραφαν κάθε εβδομάδα την υγεία του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο, από τις 9 έως τις 52 εβδομάδες.
Γενικά, μωρά που έμεναν σε σπίτια με γάτες ή σκύλους είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και περίπου μισές λιγότερες να εμφανίσουν λοιμώξεις των ώτων.
Οι ερευνητές του Kuopio University Hospital, στη Φινλανδία, δήλωσαν ότι αν τα παιδιά είχαν επαφή με γάτα ή σκύλο στο σπίτι, ήταν σημαντικά πιο υγιή κατά την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα.
Η πιο προστατευτική σχέση φάνηκε σε παιδιά που είχαν ένα σκύλο στο σπίτι μέχρι 6 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν σκύλο ή που οι σκύλοι τους έμεναν συνέχεια έξω.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρέχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί ενδεχομένως να είναι προστατευτική έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά το πρώτο έτος της ζωής. Εικάζουν ότι η επαφή με τα κατοικίδια μπορεί ενδεχομένως να ωριμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγώντας σε μικρότερη διάρκεια λοιμώξεων.
Η βελτίωση ήταν σημαντική, ακόμα και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, όπως να μην έχουν θηλάσει, να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, να τα μεγαλώνουν καπνιστές ή γονείς με άσθμα ή να έχουν άλλα αδέρφια.
Εκτός από το ότι είχαν λιγότερο συχνά λοιμώξεις των ώτων και αναπνευστικές λοιμώξεις, τα μωρά που περιστοιχίζονταν από ζώα έτειναν να χρειάζονται λιγότερα αντιβιοτικά σε σύγκριση με όσα μεγάλωναν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, με μερικές έρευνες να μην ανακαλύπτουν οφέλη για τα παιδιά που περιστοιχίζονται από κατοικίδια και άλλες να αναφέρουν ότι η επαφή με τα ζώα φαίνεται να παρέχει προστασία έναντι των κρυολογημάτων και των στομαχικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα έρευνα διαφέρει από προηγούμενες αναλύσεις, επειδή εστιάζει μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής και δεν περιλαμβάνει μεγαλύτερα παιδιά.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου