"Φωτογραφικές αποδείξεις..."
Με την τεχνική της λήψης σταθερών φωτογραφιών σε τακτά χρονικά διαστήματα Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα έμβρυα των καπνιστριών αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ναντ φωτογράφησαν ωάρια από την στιγμή της γονιμοποίησης μέχρι και το στάδιο της εμφύτευσης στην μήτρα. Σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, τα έμβρυα των καπνιστριών ήταν διαρκώς λίγο πιο πίσω, από αυτά των γυναικών που δεν κάπνιζαν.
Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις αλλαγές που επιφέρει στην προσπάθεια απόκτησης απογόνων. Γι' αυτό και παγκοσμίως γίνεται μια προσπάθεια τα ζευγάρια να διακόψουν το κάπνισμα πριν από οποιαδήποτε θεραπεία γονιμότητας.
Στην περίπτωση της γαλλικής μελέτης, οι επιστήμονες άδραξαν την ευκαιρία για να αποδείξουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος παρακολουθώντας ωάρια κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, πριν εμφυτευτούν στη μήτρα.
Συγκεκριμένα, επέλεξαν 139 γυναίκες καπνίστριες και κατέγραψαν την διαδικασία ανάπτυξης 868 εμβρύων. Για λόγους σύγκρισης, η ίδια διαδικασία έγινε και σε έμβρυα μη καπνιστριών. Τα τελευταία έφτασαν στο στάδιο των πέντε κυττάρων μετά από 49 ώρες. Για τα έμβρυα των καπνιστριών απαιτήθηκαν 50 ώρες. Χρειάστηκαν 62 ώρες για να φτάσουν στο στάδιο των οκτώ κυττάρων, ενώ τα έμβρυα των μη καπνιστριών χρειάστηκαν μόλις 58 ώρες.
Ο Δρ Τόμας Φρεού που ηγήθηκε της μελέτης εξήγησε ότι «τα έμβρυα των γυναικών που καπνίζουν, έχουν βραδύτερη συμπεριφορά και φυσικά καθυστερημένη ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, αυτό μεταφράζεται σε δύο ώρες, και για την εμβρυολογία ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός.»
Η μελέτη δεν εξηγεί ποια είναι η επίπτωση της αργότερης ανάπτυξης ή αν γενικά επηρεάζει την πιθανότητα απόκτησης παιδιού. «Αν η κυτταρική ανάπτυξη καθυστερεί, τότε κάτι πάει λάθος, άρα θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το έμβρυο δεν είναι κατάλληλο για εμφύτευση», σημειώνει ο ερευνητής.
Η συμβουλή του είναι απλή: σταματήστε το κάπνισμα και θα έχετε καλύτερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου