17 Ιουλ 2012

Παίζω-μαθαίνω-μεγαλώνω!

Το παιχνίδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις ηλικίες. Από την βρεφική ακόμα ηλικία είναι σημαντικό το παιδί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με ερεθίσματα. Ακόμα και όταν είναι βρέφος ναι μεν δεν μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία του παιχνιδιού, αλλά μπορεί να ακούσει τους ήχους, να τ’ αγγίξει, να δει τα χρώματα, τις παραστάσεις και να αντιληφθεί.

Ενδεικτικά αναφέρονται, τρόποι με τους οποίους ένα παιδί ωφελείται από το παιχνίδι:

Το παιχνίδι αποτελεί για ένα παιδί το κύριο μέσο έκφρασής του. Συχνά παρατηρούμε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ότι στην ώρα του παιχνιδιού τους, παίρνουν ρόλους της καθημερινότητας των ενηλίκων. Παρατηρώντας τα μπορούμε να δούμε τον τρόπο που εκείνα αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και τις συμπεριφορές των μεγάλων.

Το παιχνίδι σαν μέσο χαλάρωσης για ένα παιδί. Ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας όπου το καθημερινό τους πρόγραμμα είναι υπερφορτωμένο με τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, η ώρα του παιχνιδιού γίνεται απαραίτητη. Το παιδί βρίσκει τον χρόνο να καθίσει στο δωμάτιό του, να φτιάξει ένα παζλ, να χτίσει ένα πυργάκι με τα τουβλάκια του, να ζωγραφίσει, να κάνει μία κατασκευή. Αυτή η ώρα είναι πολύ σημαντική για την χαλάρωσή του. Το βοηθά να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από το βαρύ πρόγραμμα της ημέρας του.

Το παιχνίδι ως μέσο κοινωνικοποίησης. Στα ομαδικά παιχνίδια το παιδί μας έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας ή και άλλων ηλικιών και έτσι μπαίνει στη διαδικασία να συμπεριφερθεί σε πλαίσιο ομάδας. Μαθαίνει να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να ζητάει ευγενικά από τους υπόλοιπους να του δώσουν τα δικά τους, να τα προσφέρει σ’ αυτούς και γενικά να ακολουθεί κανόνες.

Το παιχνίδι είναι κίνητρο για προσπάθεια. Όταν το παιδί συμμετέχει σε ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, είτε αυτό είναι κινητικό είτε ακόμα και ένα επιτραπέζιο έχει σίγουρα στο μυαλό του να κερδίσει τον «αγώνα». Δραστηριοποιείται και προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί για να τα καταφέρει. Με τον τρόπο αυτό η ώρα του παιχνιδιού δεν είναι απλά για εκείνο μια ώρα χαλάρωσης μόνο, αλλά αντίθετα γίνεται μια ώρα σημαντικής προσπάθειας.

Όλα τα παιχνίδια έχουν να δώσουν ωφέλιμα στοιχεία σε ένα παιδί, για την κατάκτηση ενός προσωπικού στόχου, γι’ αυτό και δεν νοείται παιδική ηλικία και υγιές παιδί χωρίς παιχνίδι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...