31 Μαρ 2014

Αντί για μαρκαδόρους… τάμπλετ!

Σε όλο και νεότερη ηλικία ξεκινά η ενασχόληση με την τεχνολογία, καθώς κάποτε ξεκινούσε στο Λύκειο, έπειτα στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό και τώρα ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί κινδύνους, καθώς πολλά νήπια έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια εξάρτησης από τα κινητά και τα τάμπλετ.

«Το θεραπευτικό παιχνίδι στον αυτισμό – μια άλλη διάσταση»

Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (2 Απρίλη) αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς αποτελεί την ευκαιρία για δράση και παροχή βοήθειας.Έτσι, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Αναβάθμιση», το Κέντρο Υποστήριξης Γονέων και η παιδοψυχολόγος Μαρέικε Στέεμαν – Κοκκαλίδου, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Το θεραπευτικό παιχνίδι στον αυτισμό – μια άλλη διάσταση» το Σάββατο 5 Απριλίου στις 10 το πρωί.

Η ημερίδα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς και γονείς που αναζητούν Πρακτικούς τρόπους διαχείρισης συμπεριφοράς και συναισθημάτων – Ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων.

21 Μαρ 2014

Μαθαίνω τα χρώματα!

Επιλέξαμε κάποιες πρωτότυπες δραστηριότητες, τις οποίες βρήκαμε στο Little hands, Big work, για την εκμάθηση των χρωμάτων.

Τα πρώτα σημάδια




Μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale ενδέχεται ν’ ανοίγει το δρόμο για την ακόμα πιο πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένα παιδί με αυτισμό και δεχτεί βοήθεια, τόσο πιο αποτελεσματική αποδεικνύεται αυτή η βοήθεια. Ωστόσο, η διάγνωση έρχεται συνήθως μετά την ηλικία των δύο ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις και αργότερα. Οι ερευνητές του Yale βρήκαν έναν ακόμα τρόπο ώστε η διάγνωση αυτή να έρθει νωρίτερα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, στην ηλικία των έξι μηνών.

20 Μαρ 2014

10 ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά

Σας παίρνει που σας παίρνει το κινητό και το tablet, ας απασχολείται τουλάχιστον με ποιοτικά ψηφιακά παιχνίδια, κατάλληλα για την ηλικία του! Ο λόγος για τα παιδικά applications που αυξάνονται και πληθαίνουν προσφέροντας αμέτρητες εναλλακτικές ψυχαγωγίας αλλά και εκπαίδευσης, σε παιδιά ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών: Από παραμύθια, μουσικές και παζλ, μέχρι εκμάθηση του αλφαβήτου και συλλογές φωτογραφιών!

Κλείνονται στον εαυτό τους επειδή σκέφτονται περισσότερο




Αυτό είναι με πολύ απλά λόγια το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που στόχο της είχε να εξετάσει εάν, κατά πόσο και με ποιο τρόπο επηρεάζει η λειτουργία του εγκεφάλου την κοινωνικότητα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 9 παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ και 10 παιδιά με φυσιολογική ανάπτυξη, ηλικίας έξι έως 16 ετών

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά απλά να χαλαρώσουν και να μην κάνουν τίποτα. Κατόπιν κατέγραψαν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους για τα επόμενα 30-60 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα των μαγνητοεγκεφαλογραφημάτων έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών με Άσπεργκερ ήταν περίπου 42% πιο δραστήριος σε αυτό το διάστημα.

19 Μαρ 2014

ΔΩΡΕΑΝ E – LEARNING ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ένα πρόγραμμα ειδικής υποστήριξης στα αγγλικά, οφείλει να έχει εξατομικευμένη προσέγγιση, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό & διαφορετικό από τα άλλα. Πρέπει να εστιάζει ατομικά στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων, της αντιληπτικότητας και στην ενίσχυση αυτοπεποίθησης, που καθιστούν ευκολότερη κ΄ πιο λειτουργική την εκμάθηση των αγγλικών.

Υπερκινητικά παιχνίδια για παιδιά με υπερκινητικότητα στο διάβασμα των αγγλικών

Ο προγραμματισμός σύντομων διαλειμμάτων αποτελεί απαραίτητη συνθήκη στην καθημερινή μελέτη των παιδιών με Δ.Ε.Π-Υ στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Οι μικρές παύσεις από το διάβασμα είναι χρήσιμες, ώστε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να «φροντίσουν» την ανάγκη του παιδιού να κινηθεί, νωρίτερα από το ίδιο το παιδί.

Παρακάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες με τη μορφή παιχνιδιών, οι οποίες δίνουν στα παιδιά με Δ.Ε.Π-Υ την πολύτιμη δυνατότητα να κινηθούν σε προκαθορισμένο χώρο την ώρα της μελέτης, αλλά και να ολοκληρώσουν το μαθησιακό στόχο τους κιναισθητικά.

18 Μαρ 2014

"Μαμά, θέλω να κοιμηθώ μαζί σας!..."

Οι γονείς του 5χρονου Στέφανου είναι προβληματισμένοι, γιατί θέλει να κοιμάται μαζί τους στο ίδιο κρεβάτι. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έπειτα από μια ασθένεια στη διάρκεια της οποίας τον πήραν στο κρεβάτι τους. Από τότε ο Στέφανος δεν απομακρύνθηκε από το δωμάτιό τους. Αρχικά, έκαναν υπομονή, θεωρώντας ότι θα το ξεπεράσει στην πορεία, όμως ο Στέφανος το απολάμβανε ιδιαίτερα. «Η αλήθεια είναι ότι το απολαμβάναμε κι εμείς» λένε οι γονείς του.
«Σε κάποιες συζητήσεις μαζί του για το δωμάτιό του και σε αποσπασματικές μας προσπάθειες να πάει να κοιμηθεί εκεί, το παιδί αντιδρούσε, δεν καθόταν ήσυχο εκεί και τη νύχτα ξυπνούσε και ερχόταν στο κρεβάτι μας. Έτσι εγκαταλείψαμε την προσπάθεια και κοιμόμαστε πιο ήσυχοι. Σε λίγους μήνες, όμως, θα πάει στο νηπιαγωγείο και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

H ζήλια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια είναι φυσιολογικά και, μάλλον, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι εντάσεις δεν εξομαλύνονται εύκολα και τα παιδιά δεν ηρεμούν με κάποιο τρόπο. Όταν τα πειράγματα ξεπερνούν τα όρια, τα χτυπήματα στα παιχνίδια τους καταλήγουν σε επικίνδυνες βολές και οι  προσβολές μεταξύ τους ντροπιάζουν την αυτοεκτίμησή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς χρειάζεται να παρέμβουν πιο δυναμικά για να οριοθετήσουν την κατάθεση.

17 Μαρ 2014

Μεγαλώνοντας παιδιά με ΔΕΠΥ




 «Καλή η θεωρία και η βοήθεια των ειδικών, ωστόσο εγώ τι μπορώ να κάνω για το παιδί μου;» είναι μια ερώτηση που δεχόμαστε 
αρκετά συχνά από γονείς. 

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η απάντηση δεν είναι μία και συγκεκριμένη. Αλλάζει από περίπτωση σε περίπτωση, ανάλογα με τις συνθήκες, τις περιστάσεις και πολλούς ακόμα παράγοντες. Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελία WebMD, ασχολούμαστε ξανά με το θέμα.

Το κυριότερο είναι να αποδεχθείτε την κατάσταση του παιδιού σας. Δεν είναι κακό, κακομαθημένο, ανάγωγο ή ακοινώνητο, είναι απλά ένα παιδί με ΔΕΠΥ, γι’ αυτό και συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα άλλα παιδιά. Δεν υπάρχει κάτι στη συμπεριφορά του το οποίο σας κάνει κακούς γονείς ή κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεστε. Θα πρέπει λοιπόν να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τους άλλους. 

Έφτιαξε κούκλες με σύνδρομο Down για να …μοιάζουν με την κόρη της (video)

Συγκινεί μία μητέρα η οποία δημιούργησε κούκλες εμπνευσμένες από την κόρη της που πάσχει από Σύνδρομο Down.

12 Μαρ 2014

Φτιάξτε υφασμάτινα puzzle για τα παιδιά σας

 Έχετε μικρά παιδιά.....τότε φτιάξτε τα δικά τους ξύλινα puzzle ντυμένα με ύφασμα. Διαλέξτε χαρούμενα υφάσματα με ζωάκια και λουλούδια και αφήστε τα να τα βάλουν σε τάξη.

Η σημασία της καλής αλληλεπίδρασης για την υγιή κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού


Το πείραμα του ανέκφραστου προσώπου (the still face experiment) διεξήχθη το 1975 από τον Edward Tronickκαι τους συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί και να τονιστεί η σημασία της αλληλεπίδρασης μητέρας-βρέφους στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Στη συνθήκη συμμετείχαν ένα βρέφος περίπου ενός έτους και η μητέρα του. Αρχικά, η μητέρα και το βρέφος αλληλεπιδρούσαν όπως συνήθως παίζοντας και γελώντας, με τη μια πλευρά να ανταποκρίνεται στην άλλη.

11 Μαρ 2014

Το παιχνίδι ως θεραπευτικό & εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Το παιχνίδι είναι ο τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα παιδιά εκ φύσεως για να εξερευνήσουν και να μάθουν από το περιβάλλον, καθώς και για να κατανοήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους ανθρώπους. Η συμμετοχή σε ολοένα και πιο σύνθετες αλληλουχίες παιχνιδιού αναπτύσσει την ικανότητα να μαθαίνουμε, να μοιραζόμαστε συναισθήματα, να αλληλεπιδρούμε κοινωνικά και να χρησιμοποιούμε επικοινωνιακούς κώδικες με άλλους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) στο παιχνίδι, όταν αυτό είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε παιδιού, μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο θεραπευτικό/εκπαιδευτικό εργαλείο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες (πχ. ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς) που δουλεύουν με παιδιά με ΔΑΦ και ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι σαν μέσο μάθησης και θεραπείας. Ο στόχος του είναι να προσφέρει τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τη σχεδίαση και την πραγματοποίηση εξατομικευμένων ατομικών και ομαδικών θεραπευτικών/εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα.
Παρουσιάζονται κατάλληλοι μέθοδοι παρέμβασης για παιδιά χαμηλής, μέσης και υψηλής λειτουργικότητας.

Η σωματική τιμωρία

Το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ζωηρό και αρκετά συχνά σας βγάζει εκτός εαυτού με αποτέλεσμα πολλές φορές να το χτυπάτε. Η αλήθεια είναι ότι μετανιώνετε μόλις το βλέπετε να κλαίει ωστόσο εκείνο δε βάζει μυαλό και μετά από πέντε λεπτά συνεχίζει τα ίδια.
  
Αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση και ποιες είναι οι συνέπειες της σωματικής τιμωρίας στο παιδί;

10 Μαρ 2014

Δραστηριότητα: Μιμηθείτε το παιδί

Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε γονείς μικρών παιδιών με αυτισμό και σε θεραπευτές.
Πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών δυσκολεύονται να μάθουν να μιμούνται κινήσεις, ήχους, εκφράσεις και πράξεις που κάνουν άλλα παιδιά ή ενήλικες. 

12χρονος σχεδίασε εκτυπωτή για σύστημα Μπράιγ

Ένα 12χρονο παιδί είναι φυσικό να κάνει κατασκευές με τα τουβλάκια του. Αυτό που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, όμως, είναι ο μικρός Ινδός από την Καλιφόρνια, που δημιούργησε ολόκληρο εκτυπωτή για το σύστημα Μπράιγ, ώστε να μπορούν να διαβάζουν και άτομα με προβλήματα όρασης.

7 Μαρ 2014

Τουρνουά πόκερ «Ante 4 Autism»




Ο Doug Krinsky, πατέρας ενός αγοριού με αυτισμό, αποφάσισε να διοργανώσει ένα τουρνουά πόκερ προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Μετά από έξι χρόνια, η προσπάθειά του κρίνεται άκρως επιτυχημένη.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Michael όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Κάναμε με τη γυναίκα μου ότι μπορούσαμε για να τον βοηθήσουμε, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια προκειμένου να λάβουμε την επίσημη διάγνωση για τον αυτισμό. Αν και εκείνη τη στιγμή δεν το γνωρίζαμε, το ταξίδι μας μόλις είχε ξεκινήσει».

6 Μαρ 2014

Δραστηριότητα: Παίζοντας με κυψελωτό πλαστικό

Η θορυβώδης αυτή δραστηριότητα είναι ιδανική για να απελευθερώσουν τα παιδιά την ενέργειά τους, παίζοντας και διασκεδάζοντας! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε δύο εναλλακτικούς τρόπους του παιχνιδιού με το μοναδικό αυτό υλικό.

Online παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους

Βρήκα στο e-didaskalia.blogspot.gr το Flappy Bird και μου άρεσε... Το πάτησα και άρχισα να παίζω...

5 Μαρ 2014

Δυσλειτουργίες όρασης σε παιδιά (ηλικίας απο 8 έως 18)

Πότε ένα παιδί βλέπει σωστά; Ποιές είναι οι δεξιότητες εκείνες που καθορίζουν την καλή λειτουργία της όρασης του; Πώς μπορεί μια δυσλειτουργία της όρασης να επηρεάσει την απόδοση του στο σχολείο και τον αθλητισμό;

Οι παραπάνω είναι μερικές ερωτήσεις που κανένας ίσως να μην έχει αναρωτηθεί καθώς συνηθίζεται να συνδέεται η όραση με την οτπική οξύτητα. Όταν ένα παιδί βλέπει 10/10 (φυσιολογική οξύτητα) τότε συμπεραίνουμε οτι έχει καλή όραση. Η όραση όμως είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία, η οποία προκύπτει απο τον συντονισμό του οφθαλμού, του εγκεφάλου και του σώματος. Δυσλειτουργία σε κάποιο απο τα τρία αυτά μέρη ή στον συντονισμό μεταξύ τους εκδηλώνεται με διάφορες μορφές στις καθημερινές δραστηριότητες ενός παιδιού.

Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να βοηθήσουν με τη δυσλεξία;

«Πιάσε διάβασε κανά βιβλίο καλύτερα και άσε το χειριστήριο!», πολλοί γονείς είναι έτσι με τα παιδιά τους, θεωρώντας πως κάνουν το καλύτερο.

4 Μαρ 2014

Βρέφος και παιχνίδι (Γέννηση μέχρι και 1 έτους)

Το παιχνίδι είναι αδιαμφισβήτητα πολύ βασικό για κάθε παιδί. Παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού όσο και στην εξέλιξη των ευρύτερων δεξιοτήτων του. Για να μπορέσει όμως ένα παιχνίδι να προσφέρει ώρες χαλάρωσης αλλά και εκπαίδευσης σε ένα παιδί θα πρέπει να είναι και αντίστοιχο της ηλικίας του.

3 Μαρ 2014

Οι 10 τακτικές που δεν βοηθούν το παιδί με Δυσλεξία.

Όταν έχουμε ένα παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες στην οικογένεια μας, στη σχολική μας τάξη, στο φιλικό μας περιβάλλον είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε για να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση απέναντι του. Είναι σημαντικό να μην επαναλαμβάνουμε τακτικές και μεθόδους που δεν αποδίδουν και αντιθέτως συνεχίζουν το φαύλο κύκλο των δυσκολιών και της χαμηλής απόδοσης του παιδιού.

Θα αναφερθούν οι 10 βασικές τακτικές που δεν βοηθούν το παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες να μάθει, να επεξεργαστεί, να αποδώσει.

Μεγάλοι παίζουν με μικρούς





ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ


Σβήστε τα κινητά τηλέφωνα.

Ακολουθήστε το παιδί.

Παίξτε στο επίπεδο του παιδιού.

Μην έχετε κάποιο σχέδιο.