Αν το παιδί σας βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είναι εξαιρετικά επιλεκτικό με το φαγητό του, τότε ανήκετε στην πλειοψηφία των οικογενειών. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση επιστημονικών μελετών (Journal of Autism and Developmental Disorders) βρέθηκε ότι τα παιδιά αυτά έχουν πολύ περισσότερες δυσκολίες στην τροφή, πολύ μικρότερη ποικιλία, θέλουν συγκεκριμένο τρόπο και ώρα διατροφής ενώ μπορεί να έχουν πολύ εκρηκτικά επεισόδια πείσματος και άρνησης. Μάλιστα, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ενεργό πεδίο στην έρευνα και οι επιστήμονες προσπαθούν να τη συνδέσουν με την αιτιοπαθογονία του συνδρόμου. Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Μοριακής Διατροφής Nutrition Labs μάς συστήνουν ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς σιγά σιγά να διευρύνουν την γκάμα των τροφών που δέχεται το παιδί τους, κάτι το οποίο έχει και σημαντικές ευεργετικές προεκτάσεις στη συνολική υγεία και στην εξέλιξη των συμπτωμάτων του.
Αποκλείστε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα
Αν το παιδί σας κρατάει τα χείλη του ερμητικά κλειστά όταν του προσφέρετε ένα φαγητό, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή γνωρίζει από παλιότερη κατανάλωση ότι θα πονέσει το στομάχι ή η κοιλιά του. Οι γαστρεντερικές δυσλειτουργίες είναι πολύ συχνές σε παιδιά με αυτισμό, ενώ τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια στους γονείς να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Μείνετε ήρεμοι
Πολλά παιδιά χρειάζεται να δοκιμάσουν μία τροφή πολλές φορές μέχρι να αποδεχτούν την κατανάλωσή της χωρίς μεγάλη αναστάτωση. Να έχετε υπομονή όσο το παιδί εξερευνά και “δειγματίζει” νέες τροφές. Πάνω απ’ όλα, μην αφήσετε την ώρα του γεύματος να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, να είστε δημιουργικοί.
Προσποιηθείτε ότι δοκιμάζετε κι εσείς
Πολλά παιδιά στο φάσμα φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Βοηθήστε τα με το να το κοιτάτε με ευχαρίστηση, να το ακουμπάτε και να το μυρίζετε. Όταν θα είναι έτοιμο να το φάει μπορεί στην αρχή να το φιλήσει ή να το γλύψει, πριν το βάλει στο στόμα του. Πολλές φορές, η ανάμιξη ενός νέου φαγητού, με ένα ήδη αποδεκτό μπορεί να βοηθήσει.
Προσέξτε την υφή της τροφής
Ο αυτισμός πολλές φορές συνοδεύεται από υπερευαισθησία σε ορισμένες υφές τροφών. Γι αυτό να έχετε κατά νου ότι ορισμένες φορέςδιατροφήᾱυτισμός-εξετάσεις δε φταίει η γεύση αλλά η υφή της τροφής που προκαλεί την άρνηση. Κλασικό παράδειγμα είναι οι ντομάτες. Προσπαθήστε να το φέρνετε σε ήπια και ομαλή υφή. Μάλιστα υπάρχουν και γενετικές αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον ουρανίσκο να είναι υπερευαίσθητος, και τροφές που φαινομενικά είναι απαλές να προκαλούν σημαντικό πόνο στο παιδί.
Παίξτε με νέες τροφές
Παίζοντας με την τροφή μπορείτε να αναπτύξετε οικειότητα και να μειώσετε το άγχος του ταΐσματος στο παιδί. Προσπαθήστε να ζωγραφίσετε στο πιάτο με κάποια σάλτσα ή φτιάξτε σχήματα με την πίτσα. Όσο παίζετε, δίνετε στο παιδί λίγη λίγη από τη νέα τροφή ώστε να συνδυάζει την κατανάλωσή της με ευχάριστες στιγμές.
Να έχετε ποικιλία και να αφήνετε κάποιο έλεγχο στο παιδί να αποφασίσει τι θα φάει
Το αγαπημένο σας παιδί μπορεί να νιώθει την ανάγκη να ασκεί ορισμένο έλεγχο στο τι θα φάει. Επίσης δεν είναι ανάγκη να του αρέσουν όλα. Συνεπώς, προσπαθήστε να του δίνετε επιλογές για κάθε κατηγορία τροφής που θέλετε να αρχίσει να καταναλώνει. Αν λοιπόν θέλετε το παιδί να προσθέσει μία μερίδα λαχανικά και μία μερίδα πρωτεΐνης στο δείπνο του, τοποθετήστε 4-5 διαφορετικές τροφές από κάθε κατηγορία στο τραπέζι και αφήστε το παιδί να επιλέξει. Επιπλέον, αν μαγειρεύετε κάτι για την οικογένεια, επί παραδείγματι μακαρόνια, ζητήστε από το παιδί να προσθέσει μόνο του ένα συστατικό το οποίο θα ξέρει μόνον αυτό και εσείς, ώστε να νιώσει το φαγητό ότι είναι και δική του δημιουργία.
Να είστε προσεκτικοί με την ανταμοιβή
Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να επιβραβεύετε και να ενισχύεται την ευελιξία στις επιλογές της τροφής του παιδιού και την θέλησή του να δοκιμάσει νέες. Όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς δε θέλουμε το παιδί να μάθει να τρώει π.χ. καρότα γιατί μετά θα φάει γλυκό. Πρέπει να μάθει ότι τα καρότα είναι καλά για την υγεία του και ότι το γλυκό δεν είναι καθημερινό.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου