Εξυπνότερα και κοινωνικότερα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας στο πλευρό τους και τους δύο γονείς εν συγκρίσει με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεικές οικογένειες υποστηρίζει έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Οικογένειας.
Είναι γεγονός ότι ο θεσμός της οικογένειας είναι καθοριστικός για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού αλλά όπως επανειλλημένα δηλώνουν και οι επιστήμονες η οικογενειακή ευτυχία δεν εξαρτάται πάντα από τη δομή της. Η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών που την αποτελούν, ανεξάρτητα από τους βιολογικούς ή άλλους συσχετισμούς, είναι αυτή που καθορίζει την ευτυχία μιας οικογένειας.
Σύμφωνα ομως με τα δεδομένα της έρευνας καταγράφεται ένα σημαντικό συμπεριφερικό χάσμα που θα συνεχίσει να διευρύνεται μεταξύ των παιδιών που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες και αυτών που ζουν μαζί με τους γονείς. Τα παιδιά των μονογονεικών οικογενειών εξέφρασαν δυνατά συναισθήματα όπως θυμό, σύγχυση, λύπη, κατάθλιψη, πόνο, ενοχές και έλλειψη κοινωνικότητας καθώς προτιμούσαν να κλειστούν στον εαυτό τους αποφεύγοντας τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές.
Ειδικότερα, ο ερευνητής θεμάτων οικογενείας, Ρουθ Γουέστον, δήλωσε ότι στην εν λόγω μελέτη στην οποία συμπεριέλαβε 5.000 παιδιά, δόθηκε αγάπη και στοργή από όλες τις οικογένειες και πρόσθεσε: «Η μελέτη έδειξε ότι 31% των παντρεμένων μητέρων είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο ή υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 15% των ανύπαντρων μητέρων ή αυτών που απλά συζούν» είπε ο κ. Γουέστον. «Η οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας είναι σαφώς πολύ σημαντική για την ευημερία των παιδιών».
Αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται να έχει η πρόεδρος Γονέων χωρίς Συζύγους της Βικτώριας, Ρόντα Mακχιούθ, η οποία δήλωσε ότι «οι μελέτες αυτές δημιουργούν ένα στίγμα, και οι ανύπαντροι γονείς νιώθουν ότι πρέπει να υποφέρουν για να παράσχουν περισσότερα από όσα μπορούν στα παιδιά τους έτσι ώστε αυτά να επιτύχουν».
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου