18 Ιουλ 2011

Μύθος ή πραγματικότητα: τα παιδιά μοιάζουν περισσότερο στον πατέρα τους

 Πήρε το μωρό τη μύτη του πατέρα του; Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα μωρά μοιάζουν περισσότερο στον πατέρα τους. Η παράδοση αυτή δεν είναι τυχαία: ο πατέρας δεν μοιράζεται τη βεβαιότητα της μητέρας ότι το παιδί είναι δικό του. Είναι πολύ πιθανό η εξέλιξη του ανθρώπινου γένους να έχει οδηγήσει τα μωρά να μοιάζουν περισσότερο στον πατέρα τους (τουλάχιστον στους πρώτους μήνες της ζωής τους), ώστε αυτός να νιώσει την απαιτούμενη επιβεβαίωση ότι το μωρό είναι δικό του.

 Η υπόθεση αυτή υποστηρίχθηκε και επιστημονικά το 1995, όταν μία μελέτη (Whose baby are you?) έδειξε ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αντιστοιχίσεις τη φωτογραφία ενός μωρού ενός έτους με τη φωτογραφία του πατέρα του, παρά μ' εκείνη της μητέρας του. Άρα το θέμα έκλεισε. Σωστά;
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Robert French του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες έρευνες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει: τα παιδιά μοιάζουν εξίσου και στους δύο γονείς. Επίσης δεν υπάρχει άλλη έρευνα που να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της έρευνας του 1995. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν το δείγμα των φωτογραφιών είναι πολύ μεγάλο, τότε το συμπέρασμα είναι ότι τα μωρά μοιάζουν και στους δύο γονείς εξίσου. 
H έρευνα του D. Kelly McLain του Πανεπιστημίου Georgia Southern έδειξε ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου γένους είχε ως αποτέλεσμα "ο τρόπος με τον οποίο οι μητέρες αντιλαμβάνονται την ομοιότητα να μην έχει σχέση με την πραγματική ομοιότητα, προκειμένου ο θεωρούμενος ως πατέρας να δέχεται το παιδί ως δικό του". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο θεωρούμενος ως πατέρας να παρέχει στο παιδί την απαιτούμενη στοργή και αγάπη.

Εισαγωγή στα μαθηματικά

Για iPhone, iPad, iPod Touch


Ηλικίες: 2-5
Τι είναι: Μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς της σχολής Montessorium (montessorium.com) η οποία εισαγάγει τα παιδιά στις βασικές αρχές των μαθηματικών.
Γιατί μας αρέσει: Αρχικά, είχαμε τις αμφιβολίες μας λόγω της παρουσίασης, ωστόσο η εφαρμογή αυτή "τραβάει" το ενδιαφέρον των παιδιών με διάφορα απλά μαθηματικά αινίγματα και παιχνίδια ζωγραφικής με αριθμούς.