15 Ιουν 2015

Ηχολαλία & Αυτισμός

Έχετε παρατηρήσει πως το παιδί σας επαναλαμβάνει όσα λέτε εσείς και άλλα άτομα στο περιβάλλον σας; Επαναλαμβάνει ατάκες από τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά ή και ήχους που ακούει γύρω του; Τα παιδιά που μπορούν και χρησιμοποιούν τον λόγο και είναι στο φάσμα του αυτισμού έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν λέξεις και φράσεις που ακούν, χωρίς όμως να κατανοούν πλήρως τη σημασία τους. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως ηχολαλία.
Τι είναι η ηχολαλία;

Παιχνίδια διαχείρισης θυμού: «Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί»

Τα παιδιά  μπορούν να βιώσουν θλίψη, θυμό, άγχος, όπως και οι ενήλικες.  Μπορεί τα αίτια των συναισθημάτων αυτών που νιώθουν οι μικροί μας φίλοι να μην είναι τόσο σημαντικά για μας, όμως η ένταση είναι εξίσου μεγάλη.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποφορτιστούν με ένα απλό παιχνιδάκι-παραμύθι  (Γεωργιάδου, Ν., (2010), Θεραπευτικά Παιχνίδια, Εκδόσεις Οξυγόνο, Αθήνα.)

Το πρώτο βιβλίο για κωφούς και βαρήκοους μαθητές

Το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Α” και Β΄ Δημοτικού γίνεται το πρώτο πλήρως προσβάσιμο βιβλίο για κωφούς και βαρήκοους μαθητές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κουρμπέτης, επιστημονικός υπεύθυνος της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες» και Σύμβουλος Α” του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΟΠΑΙΘ), την οποία υλοποιεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ):

Οι 4 τύποι καταστάσεων που προκαλούν κατάρρευση (meltdown)

Ο ψυχολόγος Jed Baker ανεφέρει στο βιβλίο του "No Μore Μeltdowns" οτι κατα την εμπειρία του μπορεί να χωρίσει σε 4 ομάδες τις καταστάσεις που λειτουργούν σαν παράγοντες πυροδότησης μιας κατάρρευσης (meltdown). Οι ομάδες αυτές είναι οι εξής:

1. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: όταν ένα παιδί έχει να ολοκληρώσει μια δύσκολη δραστηριότητα όπως οι εργασίες του σχολείου, μια νέα κοινωνική κατάσταση, ή όταν το παιδί βιώνει μια δυσάρεστη αισθητηριακή εμπειρία (όπως το να δοκιμάζει μια νέα γεύση φαγητού)
2. ΑΝΑΜΟΝΗ: όταν ένα παιδί δεν παίρνει αυτό που θέλει αμέσως τη στιγμή που το ζητά, ή όταν δεν παίρνει αυτό που ζητά καθόλου ή όταν πρέπει να σταματήσει αυτό που του αρέσει να κάνει π.χ. Για να πάει για ύπνο