5 Οκτ 2011

Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ…

Το έργο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με ήρωα τον Τριγωνοψαρούλη ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Βεάκη.

«Ποιος μπορεί να ελευθερώσει τα ψάρια και να σταματήσει την καταστροφή του βυθού από τον Άρη, που έχει σχέδιο να δημιουργήσει ένα Υποβρύχιο Τσίρκο Αξιών με θέμα τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη; Μόνο ο ίδιος ο Τριγωνοψαρούλης. Μα αυτός λείπει χρόνια και ας τον αναζητά η Μπέτυ, η οποία είναι σύμμαχος των ψαριών και θέλει να ματαιώσει τα σχέδια του Άρη.

Ανακαλύφθηκε νέος γενετικός μηχανισμός που σχετίζεται με τον αυτισμό

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γενετικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαταραχή του αυτισμού, σύμφωνα με εργασία τους που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά πως το γεγονός ότι κληρονομείται ένας μικρότερος αριθμός αντιγράφων ορισμένων γονιδίων μεταφράζεται στην παρουσίαση συμπτωμάτων που μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο αυτισμός στα παιδιά.

GPS για να μη χάνουμε τα παιδιά

Το σύστημα αρχίζει να δοκιμάζεται σε παιδικούς σταθμούς στη Σουηδία
Eνας παιδικός σταθμός στην πόλη Μάλμε, στη νότια Σουηδία, ανακοίνωσε  ότι θα προχωρήσει στη χρήση συσκευών GPS ώστε να εντοπίζονται διαρκώς τα νήπια και τα παιδιά στην διάρκεια εκδρομών.

Τεστ ανίχνευσης καρδιακών προβλημάτων σε νεογέννητα

Όλα τα νεογέννητα, προτού φύγουν από το μαιευτήριο για το σπίτι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα απλό τεστ οξυγόνου που θα ανιχνεύει τυχόν σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες. Οι καρδιακές δυσμορφίες είναι μια από τις συνηθέστερες γενετικές ανωμαλίες, αφού έχει υπολογιστεί ότι αφορά μια από τις 100 γεννήσεις παγκοσμίως.
Στο 25% των περιπτώσεων, οι εν λόγω ανωμαλίες είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, η διάγνωση πολλές φορές παραλείπεται επειδή η καρδιά και οι πνεύμονες του βρέφους συνεχίζουν να ωριμάζουν στη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τη γέννησή του άρα ενδέχεται να μην υπάρχουν ενδείξεις (οπτικά ή ηχητικά).