6 Μαρ 2012

25 Ιδέες για να παίξετε με το Playdough!

Χρησιμοποιούμε το Playdough για να εξερευνήσουμε την τέχνη

 Φτιάξτε ένα ψηφιδωτό με το playdough (Putti Prapancha)

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γονέα και το παιδί

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης;

Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης του παιδιού προς στον γονιό είναι μια διαδικασία η οποία ξεκινά από τη γέννηση κιόλας του βρέφους.

Η μητέρα αρχίζει και λειτουργεί ως ένα υποκείμενο μιας άνευ όρων αγάπης, πηγής τροφής και συναισθηματικής ανακούφισης απέναντι στο μωρό της, το οποίο αρχίζει και σχηματοποιεί μέσα του το πρώτο βίωμα της ασφάλειας.

Η μητρική ασφάλεια είναι αυτή που διαμορφώνει στο μωρό έναν εσωτερικό «χάρτη» εμπιστοσύνης για τον εαυτό του και τον έξω κόσμο. Οι ματαιώσεις στην επάρκεια της συναισθηματικής ασφάλειας που βιώνει ένα βρέφος μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσουν ως εμπόδια στη δυνατότητά του να εμπιστεύεται τον έξω κόσμο όσο μεγαλώνει.

Το υπερκινητικό παιδί στο σπίτι και το σχολείο

Τα παιδιά με υπερκινητικότητα δεν είναι απλά πολύ ζωηρά παιδιά! Είναι τα παιδιά που από την προσχολική ηλικία τρέχουν απο την μια μεριά του δωματίου στην άλλη, δεν ασχολούνται πολύ ώρα με ένα παιχνίδι, σπάνε και πετάνε τα παιχνίδια τους, ακούνε συνέχεια τη φράση " κάτσε ήσυχα!".
Το υπερκινητικό παιδί δυσκολεύεται τόσο πολύ να κάτσει ήσυχα σε μια καρέκλα, που ακόμα και όταν κάθεται…… κουνιέται. Δηλαδή κουνάει πόδια, χέρια, πρόσωπο.

6η Μαρτίου... Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας



Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων θεσπίζει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας.
 

Προστατεύουμε το παιδί από τις διαφορές μας

Όταν μιλάμε για την ανατροφή παιδιών από χωρισμένους γονείς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες βασικές δεσμεύσεις, που πρέπει να τηρούνται και από τους δύο, ώστε το παιδί να «προστατεύεται» από οποιαδήποτε διαμάχη μεταξύ του πρώην ζευγαριού.

Αυτές οι δεσμεύσεις, που οφείλουν να σέβονται αμφότεροι είναι:

Η πολύτιμη συνεισφορά του μπαμπά!

Είναι σύνηθες να τονίζεται και να εκθειάζεται ο σημαντικός ρόλος της μητέρας στη ζωή των παιδιών. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί όμως, ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του πατέρα. Από την ενεργή συμμετοχή του στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εξαρτάται η μετέπειτα ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς τους, καθώς και οι επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς της παιδικής και ενήλικης ζωής τους. Άλλωστε, για να διασφαλιστεί η αρμονική ανάπτυξη ενός παιδιού θα πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη στη ζωή του, τόσο του μητρικού όσο και του πατρικού προτύπου. Ας δούμε λοιπόν μαζί, την πολύτιμη συνεισφορά των “μπαμπάδων” στην ανατροφή των παιδιών.

Η αυξητική ορμόνη προκαλεί διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά

Τα παιδιά που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσα δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές από τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακάλυψαν ότι επί συνόλου 11.000 μικρών Αμερικανών που έλαβαν αυξητική ορμόνη, 11 διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2 μετά την έναρξη της θεραπείας (κανένα παιδί δεν έπασχε από τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη πριν την έναρξη λήψης της αυξητικής ορμόνης). Συγχρόνως 26 επιπλέον παιδιά εμφάνισαν πρόβλημα στην ικανότητα επεξεργασίας του σακχάρου, κατάσταση που θεωρείται προ-διαβητική.