23 Απρ 2012

Έξυπνο κάθισμα αυτοκινήτου


Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο σε περίπτωση κινδύνου μετατρέπεται σε προστατευτικό «κουκούλι» έφτιαξαν Βρετανοί μηχανικοί.

Το Carkoon, όπως ονομάζεται το έξυπνο κάθισμα, τοποθετείται στο αυτοκίνητο κοιτάζοντας προς τα πίσω. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση ατυχήματος και πυρκαγιάς, να απελευθερώνει έναν άφλεκτο «αερόσακο» από υλικά Kevlar και Nomex σε χρόνο που αγγίζει το 1/14 του δευτερολέπτου.

4χρονη Βρετανίδα... το νέο μέλος της Mensa

Είναι μόλις 4 ετών και έχει δείκτη IQ που φτάνει στο 159, ένα βαθμό λιγότερο από το IQ του Αϊστάιν και του Στίβεν Χόκινγκ! Φανταστείτε ότι ένας μέτριος-φυσιολογικός ενήλικας έχει IQ 100.

Κι όμως, η μικρή Χάιντι Χάνκινς από το Χάμσαϊρ σε ηλικία 2 ετών είχε μάθει μόνη της να διαβάζει και να μέτρα μέχρι το 40. Οι δικοί της, απευθύνθηκαν ειδικούς της Mensa, οι οποίοι είπαν στους γονείς της ότι η μικρή έχει πολλές προοπτικές.

Δραστηριότητα: Γράμματα από πλαστελίνη

Ενα από τα πιο γνωστά υλικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους προκειμένου να διασκεδάσετε με το παιδί, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η λεπτή κίνηση (διποδική σύλληψη, αντίθεση δακτύλων, έλεγχος δύναμης και χρήση εργαλείων), ο οπτικοκινητικός και αμφίπλευρος συντονισμός των άνω άκρων καθώς και η μίμηση και η αντιγραφή.

Η γλώσσα των διδύμων

Κάθε παιδί έχει ανάγκη να το αγαπούν για αυτό που είναι και όχι γιατί είναι δίδυμο και μοιάζει τόσο πολύ στο αδερφάκι του. Πολύ συχνά τα δίδυμα αναπτύσσουν σχέσεις ανταγωνισμού ή αλληλεξάρτησης: Ο ένας είναι ο αρχηγός και ο άλλος ο ακόλουθος, και πολλά δίδυμα επικοινωνούν μεταξύ τους καλύτερα από ότι με τους άλλους ανθρώπους γιατί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μαζί: Μαθαίνουν πώς να διαβάζουν το ένα τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου και πολλές φορές έχουν τη δική τους γλώσσα που κανένας άλλος δεν καταλαβαίνει (ιδιαίτερα τα μονωογενή). Έτσι συχνά δεν έχουν κίνητρα για να περιεργαστούν τον κόσμο που τους περιβάλλει ή για να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αφού απασχολούνται το ένα με το άλλο έτσι δημιουργούνται έτσι πολλές φορές προβλήματα καθυστέρησης λόγου και επικοινωνίας.

Παρόραμα

Στην ανάρτησή μας με τίτλο "Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά"  της 4/4/2012, βρεθήκαμε θύματα της άγνοιάς μας σε ό,τι αφορά μια εικόνα που είχαμε χρησιμοποιήσει.
Η εικόνα αυτή αποτέλεσε έναυσμα για "επικριτικά" σχόλια σε κάποια sites και fora, λόγω του ότι χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ο,τιδήποτε μπορεί να συνιστά παιδοφιλική συμπεριφορά. Μόλις αντιληφθήκαμε το ακούσιο ατόπημά μας, σπεύσαμε να "κατεβάσουμε" την συγκεκριμένη ανάρτηση και απασχοληθήκαμε αρκετά ως προς το τί θα έπρεπε να ακολουθήσει.
Έτσι, κρίνοντας ότι όπως κι εμείς ενδεχομένως και πολλοί άλλοι αγνοούν την σύνδεση μιας εικόνας με κάτι τέτοιο, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε σχετικά. Περισσότερα για την εικόνα αυτή θα βρείτε στο εκτενές άρθρο της Wikipedia (αγγλική έκδοση), όπου αναφέρεται εκτενώς το ιστορικό της χρήσης της.
 Ευχαριστούμε τους φίλους αναγνώστες που το σχολίασαν και μας ενημέρωσαν σχετικώς και ελπίζουμε ο δαίμων του τυπογραφείου να μην μας επισκεφθεί ξανά.