26 Ιαν 2012

Θέλω να κουμπώνει τα κουμπιά του..


Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού στην καθημερινή ζωή. Να μπορεί να ντύνεται και να γδύνεται μόνο του, να χρησιμοποιεί τα διάφορα κουμπώματα χωρίς τη βοήθεια της μαμάς, και γενικά να αυτοεξυπηρετείται όπως λέμε συχνά εμείς οι εργοθεραπευτές. Ένα παιδί αρχίζει να δοκιμάζει τα μεγάλα κουμπιά, περίπου στην ηλικία των 3- 3 1/2 ετών, αλλά αυτό διαφέρει από παιδί σε παιδί...

Συχνά οι γονείς, αναφέρουν ως δυσκολία του παιδιού την εκμάθηση χρήσης των κουμπωμάτων. 

Κουμπώματα = κουμπιά, φερμουαρ, κορδόνια, velcro, κόπιτσες...

Παιδί και ζώα: Μια σχέση ζωής

Η ψυχολόγος Φρόσω Σαλιβέρου μιλάει στο infokids για το πώς μπορεί να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία ενός παιδιού και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του η απόκτηση ενός κατοικιδίου και δίνει στους γονείς τις απαραίτητες συμβουλές.

Η υγεία των παιδιών προγνωστικός δείκτης της υγείας των γονέων


Αν τα παιδιά έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, τότε είναι πιθανό ότι οι γονείς τους θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος ή διαβήτη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που συμπέρανε ότι η τωρινή κατάσταση της υγείας των παιδιών συνιστά προγνωστικό δείκτη για τη μελλοντική υγεία των γονιών.

Το κοινωνικό ωδείο είναι γεγονός! Δωρεάν μουσική για παιδιά

 Καθηγητές μουσικής (κλασσικής,σύγχρονης, παραδοσιακής) όπως αναφέρουν ξεκινάνε την προσπάθεια της προσφοράς δωρεάν μαθημάτων σε όσους δεν έχουν την πρόσβαση στη μουσική παιδεία.

Απευθύνονται σε παιδιά που σταμάτησαν τις μουσικές τους σπουδές για οικονομικούς λόγους αλλά και σε όσους θέλουν να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Τα σημάδια της γέννας στο μωρό

Τα σημάδια της γέννας είναι σημάδια του δέρματος που είναι εμφανή οπτικά από τη γέννηση ή λίγο μετά από αυτήν. Τα σημάδια αυτά συχνά αγχώνουν τους γονείς, που αναρωτιούνται εάν θα υποχωρήσουν, εάν υποδεικνύουν κάποια άλλη σοβαρότερη νόσο, εάν θα επηρεάσουν το παιδί τους στο μέλλον κατά οποιονδήποτε τρόπο και για το τι θα πρέπει να κάνουν για να τα αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, τα περισσότερα δερματικά σημάδια περί τη γέννηση είναι αθώα, δεν απαιτούν θεραπεία και φεύγουν σταδιακά από μόνα τους. Λίγα είναι αυτά που απαιτούν θεραπεία, είτε λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται είτε λόγω της τάσης που επιδεικνύουν για επέκταση.

Σχολική φοβία! Τί μπορώ να κάνω;

Η "σχολική φοβία" είναι μία αγχώδης διαταραχή που σχετίζεται με την άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο και μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά του δημοτικού (ιδιαίτερα στην Α’ και Β’ Δημοτικού) αλλά και του γυμνασίου.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τη σχολική φοβία με τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις του παιδιού όταν πρωτοπηγαίνει στο σχολείο. Το σχολικό περιβάλλον για το νέο μαθητή είναι κάτι άγνωστο. Είναι φυσικό λοιπόν τις πρώτες μέρες να υπάρχουν ακόμη και έντονες αντιδράσεις και άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο. Οι εκδηλώσεις αυτές μετά το πρώτο διάστημα συνήθως υποχωρούν.

Πρώιμα σημάδια αυτισμού


Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, οι γιατροί ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μωρά 9 μηνών, τα οποία είχαν ιστορικό αυτισμού στην οικογένειά τους, ώστε να καταφέρουν να διαγνώσουν τα σημάδια που θα προειδοποιούσαν για αυτιτιστική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα εξής: