8 Φεβ 2012

Δράση «Έπιπλα για Όλους»

Αναγνωρίζοντας ότι η αισθητική είναι προνόμιο για όλους, τα έπιπλα Κοσμείν σε συνεργασία με την μεγαλύτερη ιστοσελίδα για ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ), το disabled.gr, ξεκίνησαν μία δράση ευαισθητοποίησης της αγοράς εμπορικών επίπλων, με σκοπό την ενημέρωση για καλές πρακτικές σχεδιασμού, κατασκευής και τροποποίησης επίπλων, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία κομψών εμπορικών επίπλων, προσβάσιμων σε όλους.

Σκοπός της δράσης «έπιπλα για όλους» είναι η παροχή εύκολα εφαρμόσιμων προτάσεων προς τους σχεδιαστές επίπλων, προτάσεις οι οποίες θα «μετατρέψουν» ένα μοντέρνο έπιπλο σε «προσβάσιμο» για ΑμεΑ, χωρίς να πλήξουν την εμπορικότητά του.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ουσιαστικότερες τροποποιήσεις δείχνουν αυτονόητες, παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανάγκη υιοθέτησής τους από τα καταστήματα και τους σχεδιαστές της αγοράς των εμπορικών επίπλων.

Το διαζύγιο δεν είναι ποτέ καλό για τα παιδιά

Έρευνα στοιχείων από 944 αμερικανικές οικογένειες έδειξε ότι τα παιδιά υποφέρουν όταν τελειώνει ο γάμος των γονιών τους. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τα ευρήματα διαψεύδουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ένα «καλό διαζύγιο», από το οποίο παιδιά και ενήλικες δεν υποφέρουν κατά κάποιον τρόπο. Ζήτησαν από συμβούλους γάμου να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την σωτηρία συζυγικών σχέσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τόνισαν, επίσης, ότι οι γονείς που παίρνουν διαζύγιο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις επιπτώσεις του χωρισμού.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε για το βάρος του παιδιού μας

Η αλήθεια είναι ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας έχει χτυπήσει «κόκκινο». Ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Γενικότερα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι περίπου το 20% των παιδιών της Ευρώπης είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πώς όμως ένας γονιός θα μπορεί να καταλάβει από νωρίς ότι το παιδί του έχει πρόβλημα βάρους ή τείνει να αποκτήσει; Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες, για τα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι εύκολο ακόμα και ειδικοί να ταξινομήσουν το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι την ενηλικίωση τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεδομένο ύψος.

Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών

Ο κίνδυνος εκ γενετής ανωμαλιών τετραπλασιάζεται αν η εγκυμονούσα μητέρα πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Η έρευνα εστίασε σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 400.000 κυήσεις στην βορειο-ανατολική Αγγλία, και διαπίστωσε ότι ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανωμαλιών όπως η συγγενής καρδιοπάθεια και η δισχιδής ράχη.

Οι ισχύουσες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την κύηση, επιβάλλουν τον βέλτιστο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Νέα μέθοδος αποκατάστασης των εγκεφαλικών βλαβών

 Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να "μεταμορφώσουν" κύτταρα του δέρματος απευθείας σε νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει, όπως γινόταν έως τώρα, το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστικών κυττάρων. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για διάφορες ιατρικές χρήσεις στο μέλλον, όσον αφορά την αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, έκαναν τα σχετικά πειράματα με ποντίκια. Χρειάζονται όμως και άλλες δοκιμές πριν η τεχνική χρησιμοποιηθεί με κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα.

"Τα γράμματα αλλιώς"


Η Δάφνη Λιαναντωνάκη, Εικαστικός εκπαιδευτικός μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία μιας σχολικής τάξης και μας δίνει καταπληκτικές ιδέες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά μας "τα γράμματα αλλιώς".

Εκδήλωση: Δουλεύοντας με παιδιά με δυσκολίες

O τομέας παιδαγωγικών σπουδών του Mediterranean College διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: ‘Δουλεύοντας με παιδιά με δυσκολίες, στο λόγο, στη μάθηση και στη διαχείριση συναισθημάτων’.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00, στην αίθουσα διαλέξεων του Mediterranean College Θεσσαλονίκης (Βαλαωρίτου 9, 2ος όροφος).

Γιατί ξυπνάει τρομαγμένο ένα παιδί;



Το να ξυπνάνε τα παιδιά τρομαγμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Ωστόσο οι λόγοι που «τρομάζει» ενα παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του. Ένα μωρό ξυπνάει γιατί του… λείπεται και ένας μαθητής Δημοτικού γιατί βλέπει εφιάλτες.

Το θέμα είναι εσείς τι κάνετε;

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου στο βιβλιοπωλείο Πατάκη

Η οµάδα τέχνης «Πάροδος» µέσα από το θέατρο, τη µουσική και το παιχνίδι ζωντανεύει το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου «Κάθε νεράιδα και δουλειά της».
 
Την επιµέλεια και τον σχεδιασµό της δράσης έχουν οι εκπαιδευτικοί και µέλη της «Παρόδου» Αλεξάνδρα Αργύρη και Έλσα Τσιαδή.

Ήρθαν οι απόκριες!

Στο κλίμα της Αποκριάς και δημιουργίας το Πειραιώς Τεχνη προσκαλεί τους μικρούς του φίλους την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 11:30 το πρωί τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους μοναδική καλλιτεχνική μάσκα! Επίσης όλα τα παιδιά θα έχουν την εμπειρία να απολαύσουν το face painting! Ζωγραφική προσώπου με ειδικά ασφαλή χρώματα, όπου μεταμορφώνοντας τα πρόσωπά τους, θα μεταφερθούν στον κόσμο των παραμυθιών !
Το σεμινάριο συντονίζει η παιδαγωγός – εικαστικός Πολυξένη Τσοπάνογλου

Όλα τα υλικά παρέχονται δωρεάν !(χαρτόνια , κόλλες , ψαλίδια , χάντρες , κορδέλες κλπ.)

Κόστος συμμετοχής 12 ευρώ
Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της σχολής από 18:00-21:00μμ , 210-4190011 & 6978-488043.
Πειραιώς Τέχνη
ΑΛΚΙΒΙΆΔΟΥ 57 & ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αφήστε τα μωρά να... τρώνε με τα χέρια

Τα βρέφη και νήπια που "διαχειρίζονται" μόνα τους το φαγητό τους, τρώγοντας με τα χέρια, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τρέφονται υγιεινά όταν μεγαλώσουν και να διατηρούνται στο σωστό βάρος, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.
Πρόκειται για μια περιορισμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 155 παιδιά ηλικίας 20 μηνών ως έξι ετών, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς τους.

Μαμά μου, μπαμπά μου, να θυμάσαι ….

 Απλές συμβουλές των ίδιων των παιδιών προς τους γονείς. 
Με τον δικό τους ιδιαίτερο και απολύτως ειλικρινή τρόπο, στην ουσία ζητούν αγάπη, ποιοτικό χρόνο, ενσυναίσθηση, προσεκτική ακρόαση, διαθεσιμότητα, κατανόηση, άνευ όρων αποδοχή. Ζητούν να ανατραφούν ως παιδιά του θέλω και όχι μόνο του πρέπει, να μην αποτελούν συνέχεια της ζωής μας, αλλά να είναι η αφετηρία της δικής του ζωής. Μια ζωή δικαιούνται έτσι και αλλιώς.