22 Ιουν 2012

7 βήματα για την επικοινωνία με ένα αυτιστικό παιδί

1. Κρίνε με βάση το χαρακτήρα και όχι τη διάγνωση.
Όπως όλοι μας, ένα παιδί με αυτισμό είναι πρώτα απ' όλα ένα ξεχωριστό άτομο. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ και αφορά όλες τις πτυχές της ζωής του.

2. Μην το αγνοείτε, μην μιλάτε αρνητικά γι' αυτό, μην του μιλάτε υπερβολικά αργά και μη συζητάτε με άλλους αναφορικά με το παιδί παρουσία του.
Ένα παιδί με αυτισμό κατανοεί απόλυτα όσα λέτε. Οι παραπάνω πράξεις μειώνουν το παιδί και σε καμμία περίπτωση δεν είναι εποικοδομητικές.

Πλατυποδία έχει το 90% του παιδικού πληθυσμού

Πλατυποδία παρατηρείται στο 70% των μαθητών ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό πρόβλημα που στο γενικό παιδικό πληθυσμό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%,το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι την ηλικία των 9 ετών εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, με μία απλή εξέταση, την πελματογραφία.

«Κάνοντας συχνά προληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης διαπιστώσαμε ότι ένα ποσοστό πάνω από 70% έχει πλατυποδία-βλαισοποδία, η οποία κατά την ενήλικη ζωή, στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να προκαλέσει πόνους στους αστραγάλους , στις κνήμες και στη σπονδυλική στήλη, τενοντίτιδες και διαστρέμματα.

DSM V: Οι ειδικοί αναρωτιούνται...

Πολλά άτομα που προηγούμενα αντιμετωπίζονταν ως πλήρως υγιή, θα μπορούσαν στο μέλλον ν΄ ακούσουν να τους λέγεται ότι είναι άρρωστα. Η τελευταία έκδοση της Βίβλου των γιατρών για την ψυχική υγεία (DSM V) θα μπορούσε να συμπεριλάβει διάγνωση για «διαταραχές» όπως παιδικές ιδιαιτερότητες και παραξενιές και οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι σύντομα κανείς δεν θα μπορούσε πλέον να ταξινομηθεί ως κανονικός.

Την Τρίτη 3 Μαίου εξέχοντες ειδικοί της ψυχικής υγείας συναντήθηκαν για να καλέσουν σε επαγρύπνηση πάνω στο γεγονός ότι η νέα έκδοση του Διαγνωστικού Στατιστικού Εγχειριδίου για τις Ψυχικές Διαταραχές (DSM), που αυτή τη περίοδο βρίσκεται υπό αναθεώρηση προκειμένου να εκδοθεί μια νέα επικαιροποιημένη εκδοχή του το 2013, θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα της ψυχικής αρρώστιας και να φτάσει μέχρι το σημείου να ετικετάρει τον οποιονδήποτε με μια κάποια μορφή διαταραχής.