12 Δεκ 2011

Μπορεί η ΔΕΠ-Υ να διαγνωστεί σε παιδιά από την ηλικία των 4 ετών?

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Σύμφωνα με τις ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Paediatrics), η διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευτεί σε παιδιά από την ηλικία των 4 ετών. 

Οι οδηγίες συνιστούν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης προβαίνουν σε αξιολόγηση για ΔΕΠ-Υ σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών που εμφανίζουν συμπτώματα ελλειματικής προσοχής, υπερκινητικότητας ή παρορμητικότητας, λέει ο Mark Wolraich, καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στο Κέντρο Επιστημών Υγείας στην πόλη της Οκλαχόμα.

Δραστηριότητα: "Εδώ είμαι"

Για πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μάθουν να αντιδρούν και να απαντούν στο κάλεσμα του ονόματός τους, αλλά και να καλούν τους άλλους. Με αυτό το εύκολο παιχνίδι, η κοινωνική αυτή δεξιότητα γίνεται πιο κατανοητή. 

Ορολογία: Πλευρίωση





Τι είναι η ΠΛΕΥΡΙΩΣΗ?

Η σημασία του βιβλίου από μικρή ηλικία..

Πολλοί γονείς ξεκινούν να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους από την ηλικία των 2-3 χρόνων και μετά. Ωστόσο, κάτι που, ίσως, αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι ότι η αρχή για να έρθει ένα παιδί σε επαφή με το βιβλίο, μπορεί να γίνει ήδη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Πότε είναι το μωρό σας έτοιμο να περπατήσει;


Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα βηματάκια τους, εκεί γύρω στους 9 με τους 18 μηνες. Πρόκειται για ένα αρκετό μεγάλο διάστημα που ποικίλει ανάλογα με το παιδί.

Μερικά παιδιά δεν μπουσουλάνε καθόλου, αλλά στέκονται απευθείας και περπατάνε λίγο αργότερα.

Το σημαντικό για ένα παιδί που ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βηματάκια είναι να χρησιμοποιεί τα χέρια του και τα πόδια του ταυτόχρονα, οπότε και γίνεται πιο εύκολο γι’ αυτό να τα καταφέρει.

Το φθινόπωρο γεννιούνται έξυπνα παιδιά

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Βρεταννικό Ινστιτούτο Δημοσιονομικής Μελέτης εξήγαγε το συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γεννιούνται τον φθινόπωρο, είναι πιο έξυπνα από τα παιδιά που γεννιούνται τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου και ειδικότερα από τα παιδιά που γεννιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες!

Πότε πρέπει ν’ απευθυνθώ σε λογοθεραπευτή;

Είναι αλήθεια πως στις μέρες μας ακούμε όλο και πιο συχνά για τη λογοθεραπεία και πολλοί δεν γνωρίζουν σε ποιους απευθύνετε και πότε.

Λογοθεραπεία λοιπόν είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών (νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική). Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου.

Οι διαταραχές λόγου και ομιλίας σε παιδιά πολλές φορές δημιουργούν δυσκολίες στην επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα συχνά να εμποδίζεται η κοινωνικοποίησή τους. Επιπλέον, μία διαταραχή λόγου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η διαταραχή, είναι σημαντικό οι γονείς και γενικότερα το περιβάλλον του παιδιού να μπορούν να αναγνωρίσουν τις συμπεριφορές που παραπέμπουν σε διαταραχή λόγου ή ομιλίας και να ξέρουν πότε πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.