30 Σεπ 2013

Παιχνίδια που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας στο σχολείο!

Πώς μπορείτε να κάνετε την μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο πιο εύκολη; Δεν νομίζω πώς υπάρχει καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι. Ξεκινήστε γράφοντας τα γράμματα σε πίνακα.

Η προσωπικότητα του παιδιού...στην τάξη

Η σχολική τάξη είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας και σε αυτήν ανέκαθεν υπάρχουν συγκεκριμένοι, σχεδόν στερεοτυπικοί, χαρακτήρες. Θα θυμάστε και εσείς από τα μαθητικά σας χρόνια ότι στην τάξη σας υπήρχε πάντα ο Καπετάν Φασαρίας που ξεσήκωνε τους πάντες, ο Αγαπημένος του δασκάλου που καθόταν πάντα στο πρώτο θρανίο, μπροστά από την έδρα, αλλά και ο Ξερόλας που δεν σταμάταγε να σηκώνει με μανία χέρι σε κάθε μάθημα!

Οι παιδοψυχολόγοι λένε πως στο επίκεντρο όλων αυτών των ρόλων βρίσκεται η έμφυτη επιθυμία του παιδιού για προσοχή. Η ατέρμονη ανάγκη να νιώθει ξεχωριστό και μοναδικό, να εκτιμάται και να αποτελεί μέρος της κοινωνικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περί τα 5 έτη τους τα παιδιά ανακαλύπτουν ποιες συμπεριφορές κερδίζουν την προσοχή των άλλων και τις χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό ρόλο μέσα στην τάξη, ο οποίος επηρεάζει τα πάντα, από το πώς θα αποκτήσουν γνώσεις μέχρι το πόσο εύκολα θα κάνουν φίλους.

Τελικά, βέβαια, λένε οι ειδικοί, τα παιδιά είναι αυτά που είναι και όποιον «ρόλο» κι αν αναλάβουν, αυτός θα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Θέλετε να ανακαλύψετε το «προφίλ» του δικού σας παιδιού στην τάξη;