18 Ιουν 2012

Γιατί «βρέχει» ακόμα το κρεβάτι του;

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην ηλικία των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών και οφείλεται συνήθως σε συναισθηματικούς λόγους όπως: ανασφάλειες, φοβίες, νέα γεγονότα στα οποία το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί (π.χ. γέννηση νέου μωρού, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, μετακόμιση σπιτιού, πραγματικές ή συμβολικές απώλειες).

Μπορεί επίσης να αποδοθεί σε ελλειμματική μάθηση του ελέγχου των ούρων ή ακόμη και σε οργανικές ή λειτουργικές παθήσεις.

Η παιδική παχυσαρκία επιδρά αρνητικά στις σχολικές επιδόσεις

"Ιδιαίτερα στα μαθηματικά" 
 Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός και ευθύνεται για σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Τώρα μια νέα αμερικανική μελέτη συνδέει την παιδική παχυσαρκία με τις κακές σχολικές επιδόσεις και ιδιαίτερα στα μαθηματικά.

Διαβάστηκε πλήρως το DNA ενός εμβρύου

Οι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να «διαβάσουν» το μέλλον της υγείας ενός παιδιού, όταν αυτό ακόμα βρίσκεται μέσα στη μήτρα, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά να αποκωδικοποιήσουν σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα ενός εμβρύου, χρησιμοποιώντας μόνο δείγμα αίματος από την έγκυο μητέρα του και δείγμα σάλιου από τον πατέρα του.
Η προγεννητική ανάγνωση του εμβρυακού DNA -και μάλιστα με μη επεμβατικό τρόπο- ανοίγει το δρόμο, ώστε μελλοντικά οι γιατροί να μαθαίνουν έγκαιρα αν το έμβρυο έχει κάποια από τις πιθανές χιλιάδες γενετικές ανωμαλίες που προκαλούνται από μεταλλάξεις των γονιδίων.