28 Σεπ 2017

10+1 Ερωτήσεις για το πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο

Βαρεθήκατε να ακούτε ένα σκέτο "ΚΑΛΑ" στην ερώτηση: "Πώς ήταν σήμερα στο σχολείο;"
Κάντε ερωτήσεις που απαιτούν σύνθετες απαντήσεις.














Προηγμένα γυαλιά για άτομα με αυτισμό



Μια εφαρμογή που σηκώνει πολύ κουβέντα...

Για τα γυαλιά της Google πιθανότατα να έχετε διαβάσει κάτι. Με πολύ απλά λόγια, ενσωματώνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός έξυπνου κινητού σε ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως. 

Εμφανίζουν στο φακό τα email ή τα sms που δέχεται ο χρήστης, τις πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης, επιτρέπουν την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων ή ακόμα και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο μέσω φωνητικών εντολών.

Το νέο είναι η εφαρμογή Holli, σχεδιασμένη για να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών με αυτισμό. Η εφαρμογή αυτή βοηθά τα παιδιά να συνομιλήσουν, σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο Azadeh Kushki.
«Δημιουργήσαμε την εφαρμογή για να βοηθά τα παιδιά με αυτισμό στις καθημερινές κοινωνικές επαφές τους. Σύμφωνα με τη μελέτη μας, τα παιδιά είναι σε θέση να χειριστούν την εφαρμογή, αλλά και να διασκεδάσουν χρησιμοποιώντας τη» εξηγεί ο Kushki.

Η εφαρμογή «παρακολουθεί» τη συνομιλία του χρήστη με κάποιο άλλο πρόσωπο, αναγνωρίζει συχνά χρησιμοποιούμενες εκφράσεις ή λέξεις και εμφανίζει στο φακό των γυαλιών πιθανές απαντήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης.
Εάν για παράδειγμα ο συνομιλητής απευθυνθεί στο χρήστη λέγοντάς του «καλημέρα», η εφαρμογή επιλέγει ως πιθανές απαντήσεις τις λέξεις «καλημέρα», «γεια σου», «γεια», «τι κάνεις;», ώστε ο χρήστης να επιλέξει εκείνη που προτιμά.

«Αυτό που καθιστά την εφαρμογή ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός ότι δεν προσπαθούμε ν’ αντικαταστήσουμε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Το αντίθετο μάλιστα. Χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για να μάθουμε στα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους υπό πραγματικές συνθήκες» αναφέρει ο Kushki.
Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. 

Όσοι επιθυμούν, εδώ θα βρουν ολόκληρη τη μελέτη.
 Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT