2 Φεβ 2012

Συμβουλευτική γονέων στο Ανοιχτό Σχολείο

Το Ανοιχτό Σχολείο, λαμβάνοντας υπ’ όψη την οικονομική κρίση, και θέλοντας να στηρίξει τους γονείς και τον σημαντικό τους ρόλο αποφάσισε, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, να αφιερώνει ένα δίωρο σε γονείς που έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να τις χειριστούν. Το κόστος συμμετοχής σε αυτή την ομάδα είναι το ελάχιστο δυνατό. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο, σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας αλλά και για κάθε έναν από μας ξεχωριστά, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα στήριξης, διαλόγου και επικοινωνίας που στόχο θα έχει την βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών μας.

Μια απλή μέτρηση μπορεί να σώσει ζωές παιδιών

Για την αποτροπή του αιφνίδιου θανάτου των μικρών αθλητών

Μία απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και κάτω άκρα αρκεί για αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος παιδιών κατά την άθληση, κι αυτό γιατί με την μέτρηση αυτή μπορεί να διαγνωστεί μια επικίνδυνη καρδιοπάθεια, η στένωση ισθμού αορτής.

«Η στένωση του ισθμού αορτής είναι μία σοβαρή και επικίνδυνη συγγενής (εκ γενετής) καρδιοπάθεια, η οποία συνδέεται με την υπέρταση στην παιδική ηλικία . Αποτελεί το 5-10% των συγγενών καρδιοπαθειών, η συχνότητα των οποίων είναι 10 στις 1.000 γεννήσεις.

Δεν πάω στα ΚΕΠ για απογραφή για να μη στιγματίσω το παιδί

Πολύ το ακούμε αυτές τις ημέρες: "Δεν πάω στα ΚΕΠ για απογραφή για να μη στιγματίσω το παιδί". 
Μη τους χαρίζετε τα επιδόματα, είναι που είναι ψίχουλα... 
Αν πρέπει να γίνει κάτι για τον τρόπο επιχορήγησης των επιδομάτων, ας γίνει συλλογικά και οργανωμένα.
Γονείς εκφράζουν τη γνώμη τους σχετικά με τα πρόσφατα δεδομένα που σχετίζονται με την Απογραφή των ΑμεΑ στα ΚΕΠ.

Εγκύκλιος Υπουργείου με διευκρινίσεις για την απογραφή ΑμεΑ στα ΚΕΠ



Το Υπουργείο Υγείας (31/1/2012) κατόπιν πλήθους ερωτημάτων από τα ΚΕΠ, τις υπηρεσίες πρόνοιας των Δήμων, πολιτών και του υπ.αριθμ. 215/20.1.2012 εγγράφου της ΕσαμεΑ επισημαίνει τα κάτωθι, σχετικά με απογραφή ΑμεΑ στα ΚΕΠ.

Γραφή στην άμμο


Η εξοικείωση με την γραφή πρέπει να συμβαίνει απο την προσχολική ηλικία και να συνεχίζεται και στην σχολική ηλικία του παιδιού. Πολύ περισσότερο αν το παιδί αντιμετωπίζει δυσλεξία, δυσγραφία ή άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που το εμποδίζουν να αποκτήσει άνεση και ευκολία στη γραφή.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση-παιχνίδι που προσφέρει την ευκαιρία στο παιδί να γράψει ενισχύοντας το πολυαισθητηριακά είναι η: «Γράψε στην άμμο εύκολα»!!

KURIO: ένα tablet μόνο για παιδιά!

Το Kurio είναι ένα tablet που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους λιλιπούτειους λάτρεις της τεχνολογίας ηλικίας έως 13 ετών που θέλουν να σερφάρουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά και να απολαμβάνουν να παίζουν τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια. Το πρωτότυπο αυτό tablet που παραουσιάστηκε στα πλαίσια της έκθεσης παιχνιδιού στο Λονδίνο, έχει ήδη κλέψει τις καρδιές των ειδικών της αγοράς παιχνιδιού καθώς ουσιαστικά σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς των παιδικών παιχνιδιών στο κόσμο της τεχνολογίας των υπολογιστών. 

" Πώς νιώθω και γιατί θυμώνω..."



Ανάμεσα στα πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που βρίσκουμε στο Ανοιχτό Σχολείο, επιλέγουμε γι’ αυτή την Κυριακή ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά το θυμό που πηγάζει από τα παιδιά στην ηλικία των 6-11 ετών, αλλά και το πώς εκφράζεται προς τα έξω.

«Διαβάζω το μυαλό»


Ερευνητές αποκωδικοποίησαν τα κύματα εγκεφαλικής δραστηριότητας ασθενών.
Επιστήμονες κατόρθωσαν να αναπαραγάγουν συγκεκριμένες λέξεις μέσα από τα κύματα της εγκεφαλικής δραστηριότητας ασθενών.
Η έκφραση «διαβάζω το μυαλό» αρχίζει να αποκτά κυριολεκτικό νόημα με τα πρόσφατα επιτεύγματα της επιστήμης. Ερευνητές κατόρθωσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις σκέψεις ασθενών αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες λέξεις από τα κύματα της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας-Δραστηριότητες Φεβρουαρίου

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

«Ποιος είμαι εγώ;»!
Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι (μικροί 4-12 χρονών και μεγάλοι μαζί) μπορούν να ανακαλύψουν παίζοντας τη διαδραστική έκθεση του μουσείου: «Ποιος είμαι εγώ;». Κάθε διαδραστικό έκθεμα γίνεται αφορμή για να παίξουμε και να κουβεντιάσουμε μαζί, για τις ικανότητες, τις δυσκολίες, τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας!