25 Οκτ 2011

Οταν το παιδί δεν διαβάζει

Για ποιον λόγο ορισμένα παιδιά αρνούνται να μελετήσουν τα μαθήματά τους;

Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με:

* Ελλειψη κινήτρου για τη μελέτη, την σχολική απόδοση, το σχολικό πλαίσιο.

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο αποτυχίας και απόσυρση ως τρόπο διαχείρισης του άγχους.

* Περιβάλλον μη υποστηρικτικό, που δεν καθοδηγεί το παιδί ως προς τους στόχους του και τις ευθύνες του.

Θέατρο με την συμμετοχή των παιδιών..

Από 29 Νοεμβρίου το Θέατρο Χώρα παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή δυο ακόμα παραστάσεις της Ιρίνας Μπόικο. Πρόκειται για το «Πολύχρωμο Παραμύθι» και το «Παντζαράκι». που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε προηγούμενα έτη. Αυτή τη σεζόν οι δυο παραστάσεις επανέρχονται ανανεωμένες με καινούρια σκηνικά, κουστούμια και συντελεστές αλλά πάντα με την ίδια κεφάτη και χαρούμενη διάθεση.

Ναι στο iPad, αλλά μετά τα 2 έτη

Βρήκαμε ένα πολύ χαριτωμένο βίντεο στο YouTube, στο οποίο ένα μωρό ενός έτους προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα περιοδικό με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί ένα iPad. Ο τίτλος του βίντεο είναι: «Το περιοδικό είναι ένα iPad που δεν λειτουργεί». Το βίντεο αυτό δεν είναι μόνο αστείο, αλλά και υλικό για προβληματισμό. 
 

Χαμηλό ανάστημα : πότε να μας ανησυχήσει;

Τι είναι το χαμηλό ανάστημα;

Ένα παιδί θεωρείται ότι έχει χαμηλό ανάστημα, όταν το ύψος του είναι μικρότερο από τις τιμές που θεωρούνται φυσιολογικές για την ηλικία και το φύλο του. Στατιστικά, προσδιορίζεται ως το ανάστημα που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο κατά 3-4 μονάδες.

Συνεπώς, σε ένα καθιερωμένο διάγραμμα ανάπτυξης, αυτή η μέτρηση θα βρίσκεται στο τρίτο εκατοστημόριο ή κάτω από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τα 97 από τα 100 παιδιά της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου είναι ψηλότερα από αυτό. Επιπλέον, αν το παιδί ψηλώνει λιγότερο από 5 εκ. ετησίως, ο γιατρός οφείλει να ερευνήσει τα αίτια, ακόμα και αν το ανάστημα του παιδιού βρίσκεται πάνω από το τρίτο εκατοστημόριο.

Η γλώσσα του προσώπου

 Ο Αμερικανός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Paul Ekman, υποστηρίζει ότι αν προσέξει κάποιος λίγο παραπάνω το πρόσωπό του συνομιλητή του θα καταλάβει και αυτά που δεν λέγονται
Πριν από 40 χρόνια άρχισε την έρευνά του πάνω στις φευγαλέες και έντονες εκφράσεις που υποδηλώνουν συναισθήματα τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν. Μάλιστα κατάφερε να αποδείξει , όπως είχε υποστηρίξει δεκάδες χρόνια πριν ο Κάρολος Δαρβίνος, ότι αυτές οι μικροεκφράσεις , όπως τις ονόμασε, που ανακαλύπτουν τον θυμό, τη χαρά, τη λύπη, την αηδία, την έκπληξη, τη χαρά και τον φόβο είναι έμφυτες και κοινές για όλους τους λαούς του κόσμου. Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, «οι μορφασμοί είναι ασυνείδητες αντιδράσεις που κανένας , όσο εκπαιδευμένος και αν είναι, δεν μπορεί να ελέγξει 100%. 
Γι' αυτό υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν στον καθένα , έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου. Επίσης, υπάρχουν τρόποι να τις καταλάβουμε και όταν κάποιοι προσπαθούν να τις κρύψουν, όμως δεν είναι εύκολο για τον απλό άνθρωπο».