15 Ιαν 2013

Όταν τα παιδιά χτυπάνε το κεφάλι τους

Πολλά παιδιά γύρω στους 6 – 7 μήνες αναπτύσσουν την συνήθεια να χτυπούν το κεφαλάκι τους στο μαξιλάρι ή στα κάγκελα της κούνιας. Αυτή η περίεργη συνήθεια είναι πιο συχνή στα αγοράκια απ’ ό,τι στα κοριτσάκια και μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες, μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Μεγαλώνοντας, όταν το μωρό αρχίζει και περπατάει, μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα ή ακόμα και στον τοίχο. Αν και για τους γονείς η συμπεριφορά αυτή είναι ανεξήγητη και ανησυχητική, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που οδηγούν ένα παιδί να χτυπάει το κεφαλάκι του;

Διδάσκοντας το παιδί την (πραγματική) αξία των χρημάτων

«Τα χρήματα δεν φυτρώνουν πάνω σε δέντρα»! Μια φράση που ίσως πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει στην παιδική μας η ηλικία. Τι άλλο διδαχθήκαμε όμως;

Ποια είναι η προσωπική μας στάση απέναντι στα χρήματα, την αποταμίευση, τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια; Μέσο ή αυτοσκοπός; Αυτές είναι οι πρώτες ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντήσει ο κάθε γονιός πριν αρχίσει την εκπαίδευση του παιδιού για το χρήμα, ώστε να είναι αρκετά ξεκάθαρος στο μήνυμα που θα μεταφέρει.