10 Οκτ 2011

Συνέδριο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος




Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.) που λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι οργανώνει, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, το 3ο συνέδριο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος με θέμα "Αυτισμός: Θεραπευτικές - Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις".

Πότε είναι έτοιμο το παιδί να βγάλει τις πάνες τη νύχτα;

Πρόκειται για ένα από τα θέματα που βασανίζει πολλούς γονείς, αναζητώντας μέσα από κουβέντες με άλλους γονείς ή παιδιάτρους τη λύση στο πρόβλημα της πάνας – ιδίως αν το παιδί έχει ξεπεράσει το 2ο έτος ηλικίας. Ας δούμε τι μας λέει πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα η παιδίατρος Όλγα Καραμήτσιου-Τσορτανίδου (www.med-kid.gr)

Ορολογία: Αυτισμός





Τι είναι ο Αυτισμός?

Δραστηριότητα: Τα χάρτινα καράβια

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε μερικά καραβάκια από χαρτί και ένα άδειο μπουκάλι από μαλακό πλαστικό με μεγάλο στόμιο (για κάθε παίκτη). Το παιχνίδι παίζεται στο πάτωμα με έναν ή περισσότερους παίκτες. Τα καράβια είναι αραδειασμένα στο πάτωμα, δηλαδή στη θάλασσα, ενώ σε μία άκρη βρίσκεται το λιμάνι (π.χ ένα κουτί παπουτσιών) όπου πρέπει να τα οδηγήσουμε. Πιέζοντας το μπουκάλι βγαίνει μικρή ποσότητα αέρα κι έτσι σπρώχνουμε τα καραβάκια προς το λιμάνι. Εάν οι παίκτες είναι 2 ή και περισσότεροι θα πρέπει, να έχουν ο καθένας το δικό του λιμάνι και τα δικά του καράβια, και νικητής είναι εκείνος που θα βάλει πρώτος όλα τα καράβια του μέσα στο λιμάνι.
 
Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει τον αμφίπλευρο συντονισμό, τη δύναμη και τον κινητικό σχεδιασμό.

Μαθησιακές δυσκολίες έχουν τα παιδιά χωρισμένων γονιών

Αναπτυξιακά προβλήματα παρουσιάζουν τα παιδιά που βιώνουν ένα διαζύγιο των γονιών τους σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Τα παιδιά των χωρισμένων γονιών έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στις κοινωνικές δεξιότητες, περισσότερο άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Hyun Sik Kim του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν - Μάντισον.